ONU | Un milion de venezueleni și-au părăsit țara în ultimele șapte luni

  • 07 Iunie 2019 17:42
ONU | Un milion de venezueleni și-au părăsit țara în ultimele șapte luni

Un milion de persoane au plecat din Venezuela din noiembrie anul trecut, în contextul în care exodul din statul sud-american continuă să se amplifice, relatează dpa.

Numărul migranților și refugiaților venezueleni peste hotare a crescut până la patru milioane, în creștere de la 695.000 la sfârșitul lui 2015, când victoria în alegeri a opoziției a pregătit terenul pentru intensificarea conflictului cu președintele Nicolas Maduro.

Columbia este principala destinație, găzduind pe teritoriul său 1,3 milioane de venezueleni, urmată de Peru cu 768.000, au precizat într-un comunicat comun Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiați (UNCHR) și Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).

Chile, Ecuador, Brazilia și Argentina au primit pe teritoriile lor sute de mii de venezueleni, în timp ce statele din America Centrală și Caraibe au preluat și ele numeroși venezueleni.

"Țările latinoamericane și caraibiene se achită de rolul care le revine pentru a răspunde acestei crize fără precedent", a declarat Eduardo Stein, managerul ONU pentru refugiați și migrație din Venezuela, "dar nu se poate să așteptăm ca ele să continue să facă acest lucru fără ajutor internațional".

Un plan de criză pentru ajutorarea a 2,2 milioane de venezueleni exilați și a comunităților lor gazdă a fost lansat la sfârșitul anului trecut. Până acum, doar 21% din cele 738 de milioane de dolari necesare au fost finanțate de țările donatoare.

Venezuela s-a confruntat cu o criză majoră economică și politică în timpul regimului Maduro, care a câștigat un al doilea mandat într-un scrutin boicotat de mare parte din opoziție în urmă cu un an.

Situația disperată i-a împins pe numeroși venezueleni să părăsească țara din cauza hiperinflației și a penuriilor de bunuri.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău