ONU susține R.Moldova în lupta cu pandemia de COVID-19

  • 07 Aprilie 2020 19:14
ONU susține R.Moldova în lupta cu pandemia de COVID-19

Echipa de țară a Națiunilor Unite la Chișinău s-a aflat în contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Social (MSMPS), oferind suport în trei domenii prioritare: pregătirea sistemului de sănătate, suport tehnic și de consolidare a capacităților și informare și comunicare privind COVID-19. Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Oficiul coordonatorului rezident a identificat necesitățile pentru a susține cele patru scenarii prognozate pentru Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la un comunicat al ONU Moldova.

Adițional, ONU Moldova a inițiat dialogul cu partenerii de dezvoltare și agențiile sale pentru a canaliza resursele și expertiza către cele mai urgente necesități pentru susținerea sistemului medical.

”Acesta este probabil cel mare test pe care omenirea trebuie să-l treacă. Cuvintele și acțiunile cheie acum sunt solidaritate, empatie și responsabilitate. Noi trebuie să gândim strategic și să fim cu doi-trei pași înainte, astfel încât fiecare cetățean să primească ajutorul de care are nevoie. ONU Moldova și agențiile sale susțin Guvernul de la Chișinău, oferind expertiză, resurse și rețeaua de colaborare, necesare pentru a combate pandemia”, a menționat Simon Springett, coordonator rezident ONU Moldova.

În urma lucrului de coordonare, OMS, una din agențiile ONU, a oferit 2500 kit-uri teste COVID-19 și echipament de protecție pentru lucrătorii sistemului medical. De asemenea, OMS a desfășurat instruiri pentru specialiști, epidemiologi și șefi de spitale privind gestionarea clinică a COVID-19, iar în colaborare cu PNUD Moldova a informat peste 75 de primari și lideri comunitari din toată țară.  

În luna martie, cu susținerea UNFPA Moldova, a fost lansată platforma online privind COVID-19,  care furnizează date în timp real despre cazurile cu coronavirus. Recent, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare împreună cu PNUD Moldova au procurat uniforme medicale de protecție. Totodată, UNICEF Moldova este în proces de procurare a echipamentelor medicale necesare, precum  și de facilitare a procurării medicamentelor pentru tratarea COVID-19 și pentru controlul HIV. De asemenea, UN Women împreună cu UNFPA, cu susținerea Suediei oferă măști de protecție, dezinfectanți, produse de primă necesitate, cum ar fi alimente de bază, detergenți, produse de igienă, scutece pentru copii, pentru 250 de femei supraviețuitoare ale violenței.  

„Comunicarea privind COVID-19 joacă un rol important în oprirea răspândirii pandemiei. Agențiile ONU Moldova împreuna cu partenerii de dezvoltare susțin MSMPS în dezvoltarea unei comunicării strategice, producerea materialelor de informare și diseminarea informației prin toate mijloacele disponibile/potrivite pentru a asigura dreptul la informație al fiecărui cetățean”, indică surse de la ONU Moldova.

Secretarul General al Națiunilor Unite, António Guterres, a lansat recent un plan global privind răspunsul umanitar coordonat, în valoare de două miliarde de dolari, pentru combaterea COVID-19 în unele dintre cele mai vulnerabile țări ale lumii, în efortul de a proteja milioane de oameni și de a opri răspândirea necontrolată a virusului pe glob.

COVID-19 a provocat deja decesul a peste 70 de mii de persoane în lumea întreagă, raportându-se peste un milion de cazuri de infectare. Virusul s-a extins în toate colțurile lumii, iar acum începe să se răspândească și în țările care se confruntă deja cu crize umanitare din cauza conflictelor, dezastrelor naturale și schimbărilor climatice.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău