ONU și state susținătoare ale renunțării la cărbune cer abandonarea acestei materii prime în producția de energie

  • 02 Martie 2021 19:55
ONU și state susținătoare ale renunțării la cărbune cer abandonarea acestei materii prime în producția de energie

Organizația Națiunilor Unite (ONU) și un grup de zeci de țări au cerut marți renunțarea cât mai rapidă la folosirea cărbunelui în producția de electricitate, susținând că aceasta ar fi măsura cea mai importantă pentru combaterea schimbărilor climatice și, în plus, ea ar avea sens din punct de vedere economic, relatează agenția EFE.

În opinia secretarului general al ONU, António Guterres, ''dacă întreprindem acțiuni imediate pentru a termina cu combustibilul fosil cel mai murdar, cel mai poluant și tot mai costisitor în sectoarele noastre energetice, atunci vom avea o șansă de succes''.

Guterres a deschis o conferință organizată de guvernele britanic și canadian, care conduc o coaliție internațională ce pledează pentru abandonarea cărbunelui ca materie primă energetică. Printre membrii acestui grup de 36 de state se regăsesc Franța, Germania sau Italia, nu însă și SUA, China sau India, acestea din urmă fiind cele mai mari consumatoare de cărbune.

Mai mult, în intervenția sa secretarul general al ONU a sugerat anularea tuturor proiectelor pentru noi termocentrale, sistarea tuturor investițiilor pentru exploatarea cărbunelui și reorientarea acestora către energiile regenerabile, precum și elaborarea de măsuri de atenuare a impactului social generat de închiderea instalațiilor care folosesc cărbune.

''A fost o epocă în care cărbunele a adus electricitate ieftină pentru regiuni întregi și locuri de muncă vitale pentru aceste comunități. Acele zile au trecut'', a mai spus Guterres. El a apreciat că energiile regenerabile devin în prezent tot mai accesibile și, în majoritatea piețelor, deja este mai ieftin să fie instalate capacități cu astfel de surse de energie decât noi unități bazate pe cărbune.

Eliminarea graduală a cărbunelui din sectorul energetic este măsura cea mai importantă care poate fi luată pentru atingerea obiectivului de limitare a creșterii temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius față de epoca preindustrială, a indicat de asemenea secretarul general al ONU. El consideră că este necesar ca, până în anul 2030, folosirea cărbunelui în producția de energie electrică să fie redusă cu 80% față de nivelul anului 2010.

În pofida apelurilor de acest fel, unele țări - în special China, cel mai mare poluant al planetei - construiesc noi centrale termice alimentate cu cărbune.

Într-un raport publicat vineri, Convenția Cadru a ONU asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC) notează că, la ora actuală, comunitatea internațională este încă departe de ambiția necesară abordării crizei climatice și lumea intră în criză de timp în acțiunea de diminuare semnificativă a emisiilor poluante înainte să fie prea târziu.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău