ONU: Rusia acuzată de obstrucționarea unei soluții în estul Ucrainei

  • 12 Februarie 2021 08:51
ONU: Rusia acuzată de obstrucționarea unei soluții în estul Ucrainei

Rusia a fost acuzată joi de Statele Unite și de europeni, în cursul unei videoconferințe a Consiliului de Securitate al ONU, de obstrucționarea unei soluții în estul Ucrainei, ceea ce Moscova a respins, potrivit AFP, citată de Agerpres.

"Rusia trebuie să înceteze imediat agresiunea sa în estul Ucrainei și să pună capăt ocupării Crimeei", a declarat reprezentantul Statelor Unite, Rodney Hunter.

"Lansăm un apel Rusiei să își retragă forțele din Ucraina, să înceteze să-și mai sprijine mandatarii și alte grupuri armate și să pună în aplicare toate angajamentele asumate în cadrul acordurilor de la Minsk" (din 2014 și februarie 2015), a adăugat diplomatul.

Reuniunea a fost convocată la cererea Moscovei cu ocazia aniversării acordurilor Minsk II.

Într-o declarație comună, membrii europeni ai Consiliului - Estonia, Franța, Irlanda, Norvegia și Regatul Unit -, cărora li s-a alăturat Germania, mediator împreună cu Parisul a acordurilor de la Minsk dintre Moscova și Kiev, au condamnat "cu fermitate destabilizarea continuă a unor zone din regiunile Donețk și Lugansk" (est).

"Utilizând forța împotriva integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, Rusia încalcă în mod clar principiile fundamentale ale dreptului internațional", a adăugat documentul lor.

"Îndemnăm din nou Rusia să înceteze imediat alimentarea conflictului prin sprijinul financiar și militar oferit formațiunilor armate pe care le susține și rămânem profund îngrijorați de prezența materialelor și personalului militar rus în zonele necontrolate de guvernul Ucrainei", au precizat europenii.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a respins criticile occidentalilor și a ținut să sublinieze că "Ucraina nu pune în aplicare măsurile acordurilor de la Minsk". Cu sprijinul "protectorilor" săi, Germania și Franța, "Kievul pretinde că aplică acordurile", dar manifestă "o indiferență totală față de locuitorii din Donbas" (est), a afirmat el.

"Nu acceptăm discursul Rusiei, care constă în a arunca responsabilitatea numai asupra Ucrainei pentru blocaje și a lansa acuzații nefondate la adresa Franței și Germaniei", i-a replicat omologul său francez, Nicolas de Riviere.

Subsecretarul general al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a subliniat că, "până la găsirea unei soluții politice durabile în conflictul din estul Ucrainei, situația de pe teren va rămâne fragilă".

În opinia sa, "riscul unei involuții este real dacă negocierile sunt blocate" și "suntem profund îngrijorați de creșterea incidentelor de securitate" din estul Ucrainei. "Această tendință periculoasă trebuie inversată rapid", a insistat ea.

Conflictul dintre luptătorii sprijiniți de Rusia și trupele ucrainene a făcut peste 13.000 de morți din 2014, când Moscova a anexat Crimeea iar forțele proruse din estul Ucrainei s-au revoltat împotriva Kievului. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău