ONU: Pangolinul a devenit cel mai traficat mamifer sălbatic din lume
-
10 Iulie 2020 15:49
Traficul mondial cu fildeș s-a redus însă cel cu pangolin a explodat, susține Organizația Națiunilor Unite pentru combaterea drogurilor și a criminalității (UNODC) într-un raport publicat vineri care se bazează pe datele colectate pe o perioadă de patru ani, informează Agerpres, care citează Reuters.
Deciziile mai multor state, începând cu China în 2017, de a interzice comerțul cu fildeș par să fi contribuit la reducerea traficului, care a atins un vârf în perioada 2011-2013, susține UNODC în raportul său mondial cu privire la criminalitatea care are legătură cu speciile sălbatice, a cărui ultimă ediție data din 2016. În același timp însă, traficul cu pangolin, un mamifer nocturn ai cărui solzi sunt utilizați frecvent ca ingredient în medicina tradițională chineză, a crescut puternic.
"Raportul aduce unele vești bune și unele vești proaste", spune cercetătorul șef de la UNODC, Angela Me. "Vedem că unele piețe se reduc, în special cele pentru fildeș și corn de rinoceri, dar constatăm și creșteri puternice pe alte piețe, precum cele de trafic ilicit cu pangolini, țipari europeni și bucăți de tigru", a adăugat Angela Me.
În ceea ce privește fildeșul, o ofertă excedentară combinată cu interdicțiile impuse de mai multe state au condus la scăderea prețurilor, care în China s-au redus la jumătate între 2014 și 2018, subliniază UNODC. Acest organism a evaluat la 400 milioane de dolari veniturile anuale generate de traficul ilegal cu fildeș.
În schimb, confiscările de solzi de pangolin, care provin în principal din Africa, au crescut de zece ori între 2014 și 2018. În această perioadă, au fost confiscate 185 de tone de solzi de pangolin, care reprezintă aproximativ 370.000 de animale ucise.
"În prezent pangolinul este, incontestabil, mamiferul sălbatic cel mai traficat în lume", subliniază raportul UNODC.
Pangolinii sunt vânați pentru carnea și solzii lor în Asia și Africa, traficul fiind alimentat în special de cererea din China și Vietnam, potrivit organizațiilor pentru drepturile animalelor. În timp ce carnea de pangolin este considerată o delicatesă, solzii se folosesc în medicina tradițională chineză pentru tratarea unor afecțiuni, printre care astmul și artrita.