ONU: Pandemia de COVID riscă să declanșeze o criză alimentară globală. Alimentele devin tot mai scumpe și mai greu de obținut

  • 16 Februarie 2021 08:34
ONU: Pandemia de COVID riscă să declanșeze o criză alimentară globală. Alimentele devin tot mai scumpe și mai greu de obținut

Pandemia de coronavirus riscă să declanșeze o criză mondială a alimentelor, mai ales în regiunile sărace ale planetei, unde hrana și alimentele de bază devin tot mai scumpe și mai greu de obținut, informează The Guardian, preluat de Digi24.ro.

„Lanțul de aprovizionare cu produse agroalimentare s-a redus din cauza COVID-19. Hrana a devenit mai scumpă și, în unele regiuni, complet inaccesibilă. Aprovizionarea cu mâncare va fi o problemă mult mai complicată în 2021 comparativ cu 2020”, a declarat Agnes Kalibata, raportor special al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și fost ministru al Agriculturii din Rwanda.

Conform unui raport global privind crizele alimentare, 183 de milioane de persoane au fost încadrate „în situație de stres” – la un pas de foamete acută și cu riscul de a ajunge într-o situație de criză sau într-o stare mai gravă, în cazul confruntării cu un șoc sau un factor stresant, precum pandemia de COVID-19.

Astfel, creșterea prețului la produsele alimentare și accesul restrâns la resurse riscă să provoace o criză alimentară care să îi expună și mai mult foametei pe cei care trăiesc în sărăcie, a avertizat  raportorul ONU.

„Principalul impact (al pandemiei) a fost asupra piețelor agroalimentare. Restricțiile și lockdown-ul impus de autorități au determinat închiderea acestor piețe, decizii care i-au afectat pe fermieri și agricultori”, a spus Kalibata.

Raportorul ONU a a evidențiat situația țărilor din Africa, în condițiile în care majoritatea acestora se confruntă cu serioase probleme cauzate de creșterea prețurilor la alimente, concomitent cu situația de criză provocată de secetele din Africa de Est.

Problema alimentației e prezentă și pe continentul asiatic, unde se constată deja o creștere „rapidă” a prețurilor la alimente în Thailanda, de pildă, conform reprezentantului Națiunilor Unite.

„Suntem într-o cursă contra-cronometru. Anul acesta ne confruntăm cu o amenințare mai mare, deoarece economiile țărilor s-au restrâns”, a spus Agnes Kalibata.

135 de milioane de persoane trăiesc în „insecuritate alimentară acută”

Conform raportului Rețelei globale de combatere a crizelor alimentare, 135 de milioane de persoane din 55 de țări și teritorii s-au confruntat în 2019 cu „insecuritate alimentară acută”.

Rețeaua globală de combatere a crizelor alimentare este o alianță mondială declanșată la inițiativa Uniunii Europene, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO) și Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP).

De asemenea, 75 de milioane de copii erau subdezvoltați și 17 milioane erau subponderali, conform acestui raport.

183 de milioane de persoane au fost încadrate „în situație de stres” – la un pas de foamete acută și cu riscul de a ajunge într-o situație de criză sau într-o stare mai gravă, în cazul confruntării cu un șoc sau un factor stresant, precum pandemia de COVID-19.

Mai bine de jumătate (73 de milioane) dintre cele 135 de milioane de persoane vizate de raport trăiesc în Africa, 43 de milioane trăiesc în Orientul Mijlociu și Asia, iar 18,5 milioane provin din America Latină și Caraibe.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău