ONU: Numărul consumatorilor de droguri, în creștere puternică la nivel mondial

  • 26 Iunie 2023 10:54
ONU: Numărul consumatorilor de droguri, în creștere puternică la nivel mondial

Numărul consumatorilor de droguri a crescut puternic la nivel mondial în deceniul 2011-2021, arată cele mai recente date publicate de Biroul ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), transmit agențiile DPA și Reuters, citate de digi24.ro.

Raportul din 2023 privind situația drogurilor la nivel mondial, dat publicității duminică seara, indică faptul că numărul persoanelor care consumă droguri a crescut cu 23% în acest interval, ajungând în 2021 la 296 milioane față de 240 milioane la începutul deceniului. 

UNODC consideră că doar jumătate din această majorare poate fi atribuită creșterii populației. 

Raportul atrage atenția în mod special asupra creșterii consumului de droguri sintetice, precum metamfetamină, fentanil și o serie de substanțe chimice dezvoltate recent și care au ajuns pe piață. Producerea de droguri sintetice este ieftină, simplă și rapidă, observă raportul. 

Potrivit documentului, autoritățile întâmpină dificultăți în urmărirea sectorului extrem de flexibil al traficului de droguri sintetice, întrucât acesta nu este legat de regiuni sau cicluri specifice de cultură, spre deosebire de heroină sau cocaină. 

UNODC observă semne ale unui declin al producției de droguri în Afganistan sub regimul taliban, dar notează că această țară nu este doar cel mai important exportator de opium, materia primă pentru heroină, dar a devenit și sursă majoră de amfetamină, notează Agerpres. 

Declinul cultivării de mac pentru opium ar putea însemna o schimbare în direcția drogurilor sintetice, avertizează Biroul ONU. Totodată, acesta își exprimă îngrijorarea față de o creștere în ce privește producerea și traficul de droguri sintetice în Ucraina în urma invaziei ruse. 

Conform aceluiași raport, cultivarea de plante de coca și producția totală de cocaină au atins niveluri record în 2021, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, iar numărul total de consumatori a fost estimat la 22 milioane pentru același an. 


Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:90 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău