ONU: Londra promite ajutorul său militar Ucrainei până la victorie

  • 22 Septembrie 2022 09:05
ONU: Londra promite ajutorul său militar Ucrainei până la victorie

Regatul Unit va continua să ofere ajutor militar Ucrainei până la victoria sa împotriva Rusiei, a promis miercuri seară noul premier britanic, Liz Truss, în fața Adunării Generale a ONU, scrie AFP.

„În acest moment critic al conflictului, promit că vom menține sau vom spori sprijinul nostru militar pentru Ucraina atât timp cât va fi necesar (...) Nu vom fi liniștiți până când Ucraina nu va triumfa", a dat asigurări Liz Truss de la tribuna Națiunilor Unite.

Miercuri mai devreme, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video difuzat în cursul Adunării Generale, a pledat cu forță pentru o "pedeapsă justă" împotriva Rusiei pe care președintele american, Joe Biden, a acuzat-o de ''încălcarea într-o manieră nerușinată'' a principiilor fondatoare ale Cartei Națiunilor Unite.

Liz Truss a estimat că președintele rus, Vladimir Putin, care a anunțat miercuri dimineață mobilizarea a sute de mii de rezerviști, "încearcă să-și justifice eșecul catastrofal" în Ucraina.

„Asta nu va funcționa. Alianța internațională este puternică, iar Ucraina este puternică", a spus șefa guvernului britanic.

Pentru Liz Truss, "ucrainenii nu doar își apără propria țară, ci apără valorile noastre și securitatea lumii întregi. Pentru asta noi trebuie să acționăm".

Prim-ministrul a promis că "Regatul Unit va cheltui 3% din PIB-ul său pentru apărare până în 2030, păstrându-și poziția de lider ca actor de securitate în Europa".

În cele din urmă, ea a pledat pentru un vast plan economic liberal - un fel de alianță "NATO economică": "G7 și partenerii noștri care împărtășesc aceleași valori trebuie să acționeze ca o alianță NATO economică, pentru a ne apăra colectiv prosperitatea". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău