ONU lansează o investigație asupra victimelor războiului împotriva drogurilor din Filipine

  • 11 Iulie 2019 18:15
ONU lansează o investigație asupra victimelor războiului împotriva drogurilor din Filipine

Consiliul drepturilor omului al ONU a votat joi pentru declanșarea unei investigații asupra uciderii a mii de oameni în timpul așa-zisului "război împotriva drogurilor" al președintelui Rodrigo Duterte, un pas despre care activiștii spun că trebuia făcut cu mult timp în urmă, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Guvernul lui Duterte susține că în jur de 6.600 de persoane au fost ucise de poliție în schimburi de focuri cu traficanți de droguri prezumați, după alegerea lui Duterte în 2016 pe o platformă care promitea combaterea criminalității. Activiștii susțin că bilanțul morților este de cel puțin 27.000.

O rezoluție propusă de Islanda a fost adoptată la Geneva cu votul favorabil a 18 țări și cu 14 voturi împotrivă, printre care China, și 15 abțineri, inclusiv Japonia.

"Am propus un text echilibrat cu o cerință foarte modestă - pur și simplu i-am cerut Înaltului Comisar să pregătească un raport pentru discuție până în iunie anul viitor", a declarat ambasadorul Islandei, Harald Aspelund, în cadrul forumului. Islanda s-a alăturat Consiliului drepturilor omului anul trecut, după ce SUA s-au retras.

Delegația filipineză a făcut lobby împotriva rezoluției, care le cere autorităților naționale să prevină execuțiile extrajudiciare și Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului Michelle Bachelet să prezinte un raport cu concluziile ei în termen de un an.

Ambasadorul Filipine, Evan Garcia, a luat cuvântul din nou în cadrul Consiliului după vot și a dat citire unei declarații din partea Ministerului de Externe de la Manila.

"Tentația este puternică de a renunța la toate astea, cu bine meritatul dispreț pentru minoritatea de țări care au cel mai prost statut moral pentru a ridica problemele lor false spre discreditarea Consiliului drepturilor omului. Dar Filipine rămâne fidelă cauzei drepturilor omului", a spus el.

"Vom continua să cooperăm cu Consiliul pentru a avansa un mandat nobil pentru respectarea, protejarea și îndeplinirea drepturilor omului și salvarea lui de la o utilizare nepotrivită", a mai spus Garcia.

Duterte, întrebat la Manila dacă va permite accesul oficialilor ONU din domeniul drepturilor pentru a efectua investigații în țară, a răspuns: "Să-și declare obiectivele și le vom analiza'.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău