ONU: Jumătate dintre copiii de sub cinci ani din Yemen vor suferi de malnutriție în 2021

  • 12 Februarie 2021 14:10
ONU: Jumătate dintre copiii de sub cinci ani din Yemen vor suferi de malnutriție în 2021

Jumătate dintre copiii de sub cinci ani din Yemen, țară devastată de război, vor suferi de malnutriție în 2021, iar sute de mii dintre ei ar putea muri de foame în lipsa unei asistențe umanitare suficiente, au avertizat vineri agenții ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), relatează AFP, preluat de AGERPRES.

Conflictul care afectează această țară din Peninsula Arabică, săracă dar cu o poziție geostrategică, a dus deja la cea mai gravă criză umanitară din lume, conform ONU. Zeci de mii de persoane au murit, milioane au fost strămutate, iar populația este în pragul foametei.

"Malnutriția acută amenință jumătate dintre copiii de sub cinci ani din Yemen în 2021", adică aproape 2,3 milioane de minori, au atras atenția Organizația Națiunilor Unite pentru alimentație și agricultură (FAO), Fondul Națiunilor Unite pentru copii (UNICEF), Programul Alimentar Mondial (PAM) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

"Dintre ei, 400.000 riscă să fie afectați de malnutriție severă și ar putea muri dacă nu vor primi un tratament urgent", au avertizat ele într-un comunicat comun. Numărul este în creștere cu 22% comparativ cu 2020.

"Cu fiecare zi care trece fără să se acționeze, mor mai mulți copii. Organizațiile umanitare au nevoie urgentă de resurse previzibile și un acces nerestricționat la populație la fața locului", a alertat directoarea generală a UNICEF, Henrietta Fore.

De asemenea, circa 1,2 milioane de femei însărcinate sau cu bebeluși ar urma să sufere de malnutriție acută în 2021, au subliniat cele patru agenții ale ONU.

Conform acestora, nivelurile de malnutriție acută severă sunt printre cele mai ridicate din Yemen de la escaladarea conflictului în 2015, data intervenției coaliției militare conduse de Arabia Saudită pentru a sprijini forțele guvernamentale împotriva rebelilor houthi, susținuți de Iran.

"Criza din Yemen este un amestec toxic de conflict, de colaps economic și de lipsa gravă de finanțare pentru a oferi ajutorul vital", a reamintit directorul executiv al PAM, David Beasley.

"Există o soluție împotriva foametei: hrana și sfârșitul violențelor", a insistat el.

ONU și organizațiile umanitare deplâng cu regularitate subfinanțarea în privința ajutorului internațional pentru Yemen, în special în plină pandemie de COVID-19.

În 2020, planul de intervenție umanitară pentru această țară nu a primit decât 1,9 miliarde de dolari din 3,4 miliarde necesare, conform agențiilor ONU. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău