ONU îndeamnă Polonia să primească migranții blocați la frontiera cu Belarus

  • 24 August 2021 17:05
ONU îndeamnă Polonia să primească migranții blocați la frontiera cu Belarus

Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a îndemnat Polonia să primească un grup de migranți din Orientul Mijlociu care sunt blocați la frontiera cu Belarus de peste două săptămâni, informează marți AFP, potrivit Agerpres.

UNHCR s-a declarat "îngrijorat de informațiile alarmante" cu privire la acest grup și a îndemnat "autoritățile poloneze să acorde acces pe teritoriu, o asistență medicală imediată, un ajutor juridic și o susținere psihologică acestor persoane", a declarat Christine Goyer, reprezentantă a UNHCR în Polonia, într-un comunicat.

În urmă cu aproximativ 15 zile, circa 30 de migranți au instalat o tabără la frontiera dintre Belarus și Polonia, Varșovia refuzând să-i lase să intre pe teritoriul polonez. Ei sunt supravegheați pe de o parte de poliția de frontieră belarusă și pe de altă parte de forțele de ordine poloneze.

Potrivit acestora din urmă, 24 de migranți continuau să se afle marți acolo.

"Toate statele au dreptul să-și gestioneze frontierele în conformitate cu dreptul internațional, însă cu condiția de a respecta drepturile omului, inclusiv dreptul de azil", a continuat Goyer, adăugând că, potrivit Convenției din 1951 asupra refugiaților, semnată și de Polonia, "solicitanții de azil nu ar trebui să fie nicicând penalizați, chiar și pentru trecerea ilegală a frontierei".

Mii de migranți - în principal originari din Orientul Mijlociu - au traversat în ultimele luni frontiera între Belarus și țări membre ale UE: Letonia, Lituania și Polonia.

Bruxellesul estimează că acest aflux de migranți este dirijat în mod deliberat de Minsk, ca represalii la sancțiunile europene, iar Polonia îl califică drept "atac hibrid" împotriva UE.

Polonia a declarat că nu-i va autoriza pe migranți să intre pe teritoriul său, premierul Mateusz Morawiecki declarând că aceasta ar însemna să se cedeze în fața "șantajului" exercitat de președintele belarus Aleksandr Lukașenko.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău