ONU îndeamnă autoritățile chineze să respecte dreptul la manifestații pașnic

  • 28 Noiembrie 2022 18:33
ONU îndeamnă autoritățile chineze să respecte dreptul la manifestații pașnic

Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a îndemnat luni autoritățile chineze "să nu plaseze în mod arbitrar în detenție" manifestanți ce protestează pașnic împotriva restricțiilor sanitare și pentru mai multă libertate, informează AFP.

Îndemnăm autoritățile (chineze) să răspundă la manifestații în conformitate cu legile și cu normele internaționale cu privire la drepturile omului", a declarat un purtător de cuvânt al oficiului, Jeremy Laurence, adăugând că "nimeni nu trebuie plasat în mod arbitrar în detenție pentru că și-a exprimat pașnic opiniile".

"A permite o largă dezbatere în cadrul societății - în special cu participarea tinerilor - poate contribui la ajustarea politicilor publice, poate garanta că ele sunt mai bine înțelese și, în final, mai eficace", a subliniat Laurence.

La rândul său, cea mai mare alianță a mass-media din serviciul public (MSP) din lume, Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UERT), a condamnat luni "agresiunile" împotriva jurnaliștilor care transmit în China de la manifestațiile împotriva restricțiilor sanitare.

Într-un comunicat, această organizație, al cărei sediu este la Geneva, "condamnă cu cea mai mare fermitate intimidările și agresiunile intolerabile ale căror victime sunt jurnaliștii și echipele de producție membre ale UERT în China".

Autoritățile chineze au făcut totul luni pentru a stăvili mișcarea de protest de o amploare istorică împotriva restricțiilor sanitare și pentru mai multe libertăți. Prin dimensiunile sale teritoriale, această mobilizare pare a fi cea mai importantă după manifestațiile pro-democrație din 1989, reprimate în mod brutal.

Mobilizarea este punctul culminant al unei nemulțumiri populare care se face simțită de mai multe luni în China, una dintre țările din lume care aplică o politică strictă de "zero COVID", cu lockdown-uri repetate și teste PCR aproape zilnice pentru populație.

Un incendiu mortal survenit la Urumqi, capitala provinciei Xinjiang (nord-vest), a catalizat furia a numeroși chinezi, unii acuzând restricțiile sanitare că au blocat activitatea echipelor de salvare, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
0,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,6 m/s
Tue
2
Wed
4
Thu
7
Fri
2
Sat
0
Arhivă Radio Chișinău