ONU | Închiderea granițelor terestre sau maritime nu-i oprește pe traficanții de persoane

  • 13 Iunie 2018 14:34
ONU | Închiderea granițelor terestre sau maritime nu-i oprește pe traficanții de persoane

Închiderea granițelor terestre sau maritime nu-i oprește pe traficanții de persoane, ci doar le modifică rutele de transport, relevă prima analiză globală a traficului de persoane realizată de Biroul ONU pentru droguri și criminalitate (UNODC), citată miercuri de dpa.

Cel puțin 2,5 milioane de migranți au fost în 2016 clienți ai traficanților, care au câștigat din aceste servicii ilegale între 5,5 miliarde și 7 miliarde de dolari, potrivit studiului.

Experții ONU avertizează că intensificarea măsurilor de protecție a granițelor nu este eficientă dacă nu se înscrie într-o politică mai generală. De multe ori, măsurile mai stricte de control aplicate la granițe amplifică riscurile pentru migranți și creează mai multe oportunități de profit pentru traficanți, au conchis experții. Astfel, între 2009 și 2015, închiderea granițelor terestre pe ruta din Turcia către Europa occidentală a dus la creșterea "cererii" pe ruta maritimă din Mediterana de est, mai periculoasă.

UNODC recomandă ca eforturile guvernelor să se concentreze nu asupra modificărilor de rute, ci asupra așa-ziselor centre de trafic, mai stabile, unde migranții se adună de obicei înainte de a-și începe călătoriile lungi spre destinația dorită.

Agenția ONU cere totodată statelor să deschidă "canale legale" de imigrație și să le ofere alternative legale de câștig persoanelor fără posibilități care recurg la traficul de persoane, pentru a combate acest comerț.

În plus, ministerele publice trebuie să ia măsuri împotriva cooperării dintre traficanți și oficiali corupți de la diferite niveluri, menționează UNODC.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău