ONU face apel la anchetarea folosirii „excesive a forței” de către poliție în Rusia

  • 09 Septembrie 2019 13:14
ONU face apel la anchetarea folosirii „excesive a forței” de către poliție în Rusia

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a cerut luni anchete asupra "recursului excesiv" la forță de către poliția rusă în timpul săptămânilor de dinaintea ultimelor alegeri, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Susțin apelurile Consiliului Prezidențial pentru anchete asupra acuzațiilor de recurs excesiv la forță de către poliție și le cer autorităților să respecte libertatea de expresie, dreptul la adunare pașnică și dreptul de a participa la afaceri publice", a declarat Michelle Bachelet.

Înaltul Comisar a lansat acest apel cu ocazia deschiderii celei de-a 42-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Genera, în contextul în care partidul aflat la putere, Rusia Unită, care îl susține pe președintele Vladimir Putin, a primit o lovitură la alegerile pentru parlamentul local din Moscova, pierzând circa o treime din mandate, conform rezultatelor provizorii oferite de agențiile de presă ruse.

Aceste alegeri au fost urmărite îndeaproape după o vară de manifestații la Moscova declanșate de respingerea candidaturii principalelor figuri de opoziție.

Opozantul Aleksei Navalnîi, ai căror aliați au fost excluși de la alegeri, a făcut apel din nou duminică la alegători să voteze "inteligent" susținându-i pe cei mai bine plasați pentru a-i învinge pe candidații afiliați puterii.

"Sunt îngrijorată de numeroasele arestări și acțiuni ale poliției" în Rusia, a spus Michelle Bachelet, subliniind că peste 2.500 de persoane au fost arestate în timpul manifestațiilor din iulie și august.

"În prezent, cinci au fost condamnat la pedepse cu închisoarea, iar altele sunt sub cercetare penală", a detaliat ea.

Un astfel de val de proteste nu s-a mai întâlnit în Rusia de la cel din 2011-2012 care a precedat revenirea lui Vladimir Putin în funcția de președinte după un mandat de premier.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău