ONU evocă crime de război în zone din nordul Siriei, aflate sub controlul Turciei

  • 19 Septembrie 2020 10:00
ONU evocă crime de război în zone din nordul Siriei, aflate sub controlul Turciei

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului afirmă că este posibil să fi fost comise crime de război în zone din Siria aflate sub controlul Turciei sau al unor grupări armate pe care Ankara le susține. Rapoartele vorbesc de peste 100 de civili uciși, aproape 500 răniți, dar și despre răpiri și dispariții, scrie Digi24.ro

Michelle Bachelet, Înalt comisar ONU, descrie o situație a drepturilor omului „sumbră” în unele zone din nordul, nord-vestul și nord-estul Siriei, aflate sub controlul forțelor turce sau al grupărilor armate afiliate acestora, unde violența și criminalitatea sunt larg răspândite.

„Persoanele care trăiesc în aceste regiuni și ale căror drepturi au fost încălcate au dreptul la protecție și despăgubiri”, afirmă Michelle Bachelet, potrivit unui comunicat citat de AFP și preluat de Agerpres.

Ea a îndemnat Turcia să declanșeze imediat o anchetă imparțială, transparentă și independentă cu privire la incidentele semnalate de ONU, să facă lumină în cazul persoanelor reținute sau răpite de către grupările armate afiliate ei, iar autorii care au comis ceea ce ar putea constitui, în anumite cazuri, crime în raport cu dreptul internațional, în special crime de război, să fie urmăriți în justiție.

Aceasta este cu atât mai important, a adăugat ea, cu cât a primit „informații îngrijorătoare” potrivit cărora unele dintre persoanele reținute sau răpite ar fi fost transferate în Turcia, după ce s-au aflat în detenția grupărilor afiliate Ankarei în Siria.

Turcia controlează prin intermediul grupărilor armate siriene pe care le sprijină zone vaste în Siria, în urma mai multor ofensive efectuate împotriva milițiilor kurde și a jihadiștilor.

ONU afirmă că a constatat în ultimele luni repetarea unui tipar alarmant de încălcări grave în aceste regiuni, în special în Afrin, Ras al-Ain și Tel Abyad, cu o majoritate kurdă, unde a fost documentată o creștere a cazurilor de crime, răpiri, transferuri ilegale de persoane, confiscări de terenuri și proprietăți, precum și de evacuări forțate.

În intervalul 1 ianuarie - 14 septembrie a.c., Înaltul Comisariat ONU pentru drepturile omului a confirmat cel puțin 116 civili uciși, în special din cauza dispozitivelor explozive improvizate (DEI). Aproximativ 463 de civili au fost răniți.

„Grupările armate afiliate Turciei au confiscat și jefuit case, terenuri și alte proprietăți private și comerciale fără aparentă necesitate militară, iar multe dintre ele au fost ocupate de familiile acestora”, a detaliat Înaltul Comisariat ONU.

Printre alte încălcări grave ale drepturilor omului, Națiunile Unite a documentat, de asemenea, răpirea și dispariția de civili, inclusiv de femei și copii, despre care nu se mai știe nimic.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău