ONU: Două milioane de persoane, strămutate din cauza violențelor în Sahel

  • 22 Ianuarie 2021 14:26
ONU: Două milioane de persoane, strămutate din cauza violențelor în Sahel

Două milioane de persoane au fost strămutate în interiorul propriei țări în regiunea Sahel, din cauza violențelor jihadiste, un record ''trist'', a anunțat Organizația Națiunilor Unite (ONU) vineri, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Într-un comunicat, Înaltul comisariat al ONU pentru refugiați (UNHCR) face apel la încetarea ''violenței continue'' din Sahel, ''care a strămutat peste două milioane de persoane în interiorul frontierelor țării lor, o premieră''.

Strămutările în regiunea Sahel - care cuprinde Burkina Faso, Ciad, Mali și Niger - au sporit de patru ori în numai doi ani, în condițiile în care erau 490.000 de persoane strămutate la începutul lui 2019.

Mai mult de jumătate dintre persoanele strămutate în regiune sunt burkinezi.

De la începutul anului, violențele din Niger și Burkina Faso au forțat cel puțin 21.000 de persoane să-și părăsească locuințele și să caute refugiu în propria țară, adaugă UNHCR.

În Burkina Faso, de la 31 decembrie o serie de atacuri comise în orașul Koumbri și în satele vecine din nordul țării au dus la strămutarea a peste 11.000 de localnici. Majoritatea sunt femei și copii care au fugit noaptea, după ce atacatorii au deschis focul asupra caselor lor.

Atacurile jihadiste, bandele criminale și confruntările comunitare au împins Sahelul într-o spirală a violențelor soldate cu mii de morți începând din 2012.

Potrivit ONU, nevoile populației sporesc tot mai mult în această regiune unde se suprapun numeroase crize, în special conflictele armate, sărăcia extremă, insecuritatea alimentară, schimbările climatice și pandemia de COVID-19.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău