ONU deplânge situația migranților din Bosnia

  • 05 Ianuarie 2021 19:00
ONU deplânge situația migranților din Bosnia

Aproape 2.500 de migranți sunt ținuți în condiții mizere în Bosnia-Herțegovina, atrage atenția ONU, conform DPA și Agerpres.

Complicatele procese politice și birocratice împiedică găsirea unei rezolvări a situației acestui grup, a declarat marți presei, la Geneva, Peter Van der Auweraert, șeful Biroului din Bosnia-Herțegovina al Organizației pentru Migrație a ONU.

Potrivit acestuia, migranții trebuie să petreacă nopțile la temperaturi de sub zero grade Celsius sau în tabere inadecvate, fără apă, electricitate, toalete, dușuri și încălzire.

Aproximativ 6.000 de migranți se află în centrele de primire din țară. Încercările de relocare a lor au eșuat până acum.

ONU și organizațiile umanitare le oferă oamenilor alimente, saci de dormit și haine groase.

Armata este pe punctul de a ridica noi corturi pentru 900 de persoane într-o tabără de urgență la Lipa, la circa 25 de km sud-est de orașul Bihac.

Cu toate acestea, instalarea lor acolo va fi posibilă abia în două-trei zile. A fost nevoie ca tabăra din Lipa să fie închisă înainte de Crăciun din cauza condițiilor neigienice.

"Dar avem nevoie de soluții și pentru persoanele care trăiesc afară", a mai declarat Van der Auweraert.

Uniunea Europeană finanțează asistența umanitară, însă nicio țară nu s-a oferit să primească migranți până acum.

Duminică, șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat că situația migranților din cantonul Una-Sana este "complet inacceptabilă".

Marea majoritatea a migranților (98%) sunt tineri, iar cei mai mulți vin din Pakistan, Bangladesh, Afganistan, Algeria, Maroc și Irak.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău