ONU denunță refuzul Republicii Belarus de a elibera pașapoarte belarușilor aflați în exil

  • 09 Septembrie 2023 15:25
ONU denunță refuzul Republicii Belarus de a elibera pașapoarte belarușilor aflați în exil

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a denunțat decizia Republicii Belarus de a nu mai elibera pașapoarte în străinătate, o măsură ce încalcă drepturile opozanților belaruși forțați să plece în exil în alte țări, informează vineri AFP, citat de agerpres.ro.

Potrivit unui decret semnat luni de președintele belarus Aleksandr Lukașenko, cetățenii belaruși vor putea să obțină un pașaport sau să-l reînnoiască doar la un "serviciu consular asociat ultimului lor loc de reședință înregistrat" în Belarus.

Acest decret "riscă să încalce drepturile a mii de belaruși în exil, inclusiv libertatea lor de mișcare", a reacționat Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului pe rețeaua socială X (fostă Twitter).

„Nimeni nu ar trebui să se simtă constrâns să se întoarcă (în Belarus) și să riște să fie persecutat. Îndemnăm la o revizuire a decretului în conformitate cu normele internaționale", adaugă Înaltul Comisariat. Belarușii care trăiesc în străinătate puteau până acum să-și reînnoiască pașaportul într-un consulat belarus în țara în care locuiesc.

Decretul "vizează să exercite represalii la adresa militanților și apărătorilor drepturilor omului, care au fost constrânși că fugă din țară după alegerile prezidențiale fraudate din 2020", a declarat vineri Dave Elseroad, de la fundația Human Rights House, la Geneva.

„Cei care sunt constrânși să se întoarcă în Belarus, indiferent pentru ce motiv, riscă foarte tare să fie arestați și plasați în detenție arbitrară", a mai spus Dave Elseroad. Marți, celebra opozantă în exil Svetlana Tihanovskaia a reacționat deja, îndemnând cetățenii belaruși care trăiesc în străinătate "să nu se panicheze" și să nu se întoarcă în țara lor de origine dacă ei riscă să fie acolo persecutați.

„Lucrăm cu țările-gazdă pentru a rezolva situația și a pregăti noul pașaport belarus. Dacă statul își abandonează datoria de a se ocupa de cetățenii săi, o vom face noi!", a scris Tihanovskaia pe X. Scrutinul din 2020 a generat manifestații de protest de o amploare inedită și reprimate prin forță.

De atunci, sute de militanți, jurnaliști, apărători ai drepturilor omului sau cetățeni belaruși simpli au fost condamnați la pedepse grele cu închisoarea sau forțați să ia calea exilului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău