ONU denunță degradarea drepturilor omului în Belarus. Sunt documentate cazuri de condamnare la închisoare pentru acuzații inventate, de tortură și decese în arest

  • 23 Septembrie 2023 16:50
ONU denunță degradarea drepturilor omului în Belarus. Sunt documentate cazuri de condamnare la închisoare pentru acuzații inventate, de tortură și decese în arest

ONU a denunțat vineri reprimarea sistematică a societății civile din Belarus, unde mii de persoane sunt în închisoare pentru acuzații inventate, existând, de asemenea, informații despre tortură și decese în arest, transmite AFP.

La trei ani de la alegerile prezidențiale contestate care au provocat demonstrații masive,"situația drepturilor omului în Belarus rămâne gravă", a declarat la Geneva Nada Al-Nashif, adjuncta Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului, scrie Agerpres.

Vorbind în fața Consiliului Drepturilor Omului, ea a declarat că spațiul civic din Belarus se reduce ca urmare a unei "campanii de violență și represiune".

Serviciile Înaltului Comisariat au documentat "un model supărător de arestări arbitrare și urmăriri penale pentru acuzații inventate", care îi vizează pe oponenții care critică guvernul, pe activiști și jurnaliști, a spus ea.

Ambasadoarea Belarusului, Larisa Belskaia, a denunțat concluziile ONU bazate, potrivit acesteia,"pe surse nesigure și concluzii părtinitoare", afirmând în fața Consiliului că acestea fac parte dintr-o "campanie de dezinformare și calomnie a țărilor occidentale împotriva Belarusului".

Nada Al-Nashif a citat cifre conform cărora lista cu "extremiști" a guvernului de la Minsk include în prezent 3.300 de persoane. Din 2020, peste 3.750 de persoane au fost condamnate în procese "caracterizate prin pedepse cu închisoare dure și disproporționate, cu puțină atenție pentru un proces echitabil și dreptul la un proces echitabil", a adăugat ea. În prezent, 1.500 de persoane sunt reținute "sub acuzații despre care biroul nostru consideră că sunt motivate politic".

Nashif a mai afirmat că peste 670 de jurnaliști au fost arestați până în prezent și aproape 1.400 de ONG-uri au fost închise. Intervenția sa s-a concentrat, de asemenea, pe condițiile de detenție și utilizarea pe scară largă a torturii și, în unele cazuri, a "violențelor psihologice grave", inclusiv amenințări cu moartea și viol. În plus,"suntem profund îngrijorați de decesele raportate în arest, inclusiv cazuri de sinucidere", a adăugat ea. A criticat, de asemenea, modificările recente aduse legii cetățeniei, care permit autorităților să revoce cetățenia persoanelor care locuiesc în străinătate condamnate pentru infracțiuni precum extremismul."Aceste amendamente riscă să ducă la apatridie și să lase un spațiu larg pentru abuzuri. Ele trebuie abrogate", a estimat adjuncta Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău