ONU | Conflictul și pandemia au adus foametea la un nivel record în RD Congo

  • 06 Aprilie 2021 18:38
ONU | Conflictul și pandemia au adus foametea la un nivel record în RD Congo

Un număr record de 27,3 milioane de oameni din Republica Democrată Congo, adică circa o treime din populația țării, suferă de foamete acută, în principal din cauza conflictului și a impactului economic al pandemiei de COVID-19, a anunțat marți ONU, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Aceste cifre arată că RD Congo concentrează în momentul de față cel mai mare număr de oameni de pe plan mondial care au nevoie de ajutor alimentar de urgență, au subliniat într-o declarație comună Programul Alimentar Mondial (PAM) și Organizația ONU pentru alimentație și agricultură (FAO).

Pe lângă conflict și pandemie, la creșterea acestei cifre a contribuit și faptul că ultimele studii au cuprins o populație mai extinsă decât cele anterioare.

"Pentru prima dată, am putut analiza vasta majoritate a populației, ceea ce a contribuit la stabilirea nivelului real dezastruos al insecurității alimentare din RDC", a explicat reprezentantul PAM în țara africană, Peter Musoko.

"Această țară ar trebui să-și poată hrăni populația și să exporte surplusul. Nu putem avea copii care merg la culcare flămânzi și familii care nu-și permit să mănânce în fiecare zi", a adăugat oficialul ONU.

Cele mai afectate zone sunt în provinciile estice Ituri, Kivu de nord și de sud și Tanganyka, precum și provincia centrală Kasai, toate marcate de conflictul dintre rebeli și forțele guvernamentale.

Localnicii care au fost nevoiți să se refugieze din calea conflictului și s-au întors acasă și-au găsit recoltele devastate, unii supraviețuind doar cu buruieni sau cu frunze de manioc, conform ONU.

Violențele comise de miliții persistă de decenii la rând în Congo, mai ales în regiunile de graniță din est cu Burundi, Rwanda și Uganda, în pofida sfârșitului războiului civil, în 2003.

Dintre cei 27,3 milioane de congolezi care suferă de foame, circa 6,7 milioane sunt considerați a se afla în faza de "urgență", ultima fază înainte de foamete, conform unei analize a inițiativei IPC (Integrated Food Security Phase Classification, Clasificarea integrată a fazelor securității alimentare). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău