ONU: Conferință a donatorilor pentru Afganistan, unde criza umanitară este în creștere

  • 13 Septembrie 2021 08:54
ONU: Conferință a donatorilor pentru Afganistan, unde criza umanitară este în creștere

O conferință a donatorilor pentru Afganistan are loc luni la Geneva, la mai puțin de o lună după ce talibanii au preluat puterea în această țară care se confruntă cu o criză umanitară în creștere, relatează dpa și Agerpres.

Afganii vor avea nevoie de aproximativ 606 de milioane de dolari până în decembrie, potrivit ONU. În timp ce multe țări sunt dispuse să acorde ajutor umanitar, multe sunt preocupate de modul în care vor fi cheltuiți banii având în vedere că talibanii se află acum la putere și consideră că ar trebui impuse condiții pentru acordarea donațiilor.

Aproximativ 40 de miniștri urmează să participe la conferința organizată de Națiunile Unite. Secretarul general al ONU Antonio Guterres este așteptat la Geneva, în timp ce alți responsabili vor participa probabil online.

Trupele internaționale s-au retras din Afganistan după 20 de ani și aproape toate forțele internaționale au părăsit țara de la preluarea puterii de către talibani.

Serviciile de bază din Afganistan sunt pe punctul de a se prăbuși, potrivit agențiilor ONU, care afirmă că ajutorul umanitar ar menține serviciile medicale, alimentarea cu apă și salubrizarea.

Finanțarea ar urma să fie folosită, de asemenea, pentru programe de susținere a femeilor și copiilor, proiecte de educație precum și pentru construirea unor adăposturi de urgență deoarece aproximativ 3,5 milioane de persoane sunt strămutate.

Banii sunt necesari și pentru ajutor alimentar, indică ONU, potrivit căreia 93% din familiile din Afganistan nu au suficientă hrană.

Comisarul ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a avertizat că o ''recrudescență a luptelor, încălcarea drepturilor omului sau prăbușirea economiei și a serviciilor sociale de bază'' i-ar putea determina pe și mai mulți afgani să fugă din țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău