ONU: Condamnarea lui Ratko Mladic este 'o victorie capitală pentru justiție'

  • 22 Noiembrie 2017 14:59
ONU: Condamnarea lui Ratko Mladic este 'o victorie capitală pentru justiție'

Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, a salutat miercuri condamnarea la închisoare pe viață pentru fostul șef al militarilor sârbi din Bosnia, Ratko Mladic, condamnare pe care a calificat-o drept 'o victorie capitală pentru justiție', informează Agerpres.

'Mladic este chintesența răului (...). Mladic a condus unele dintre crimele cele mai sumbre survenite în Europa după al Doilea Război Mondial', a estimat Zeid Ra'ad Al Hussein, care făcea parte din Forța de protecție a ONU în fosta-Iugoslavie, între 1994 și 1996.

'Toți cei care s-au întrebat cu privire la importanța Tribunalului Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) ar trebui să se gândească la acest caz', a adăugat Înaltul Comisar, care a jucat un rol-cheie în crearea TPIY.

'Toți care comit crime internaționale grave (...) ar trebui să se teamă de acest rezultat. Acest verdict este un avertisment dat autorilor unor astfel de crime, care nu vor scăpa de justiție, indiferent cât de puternici sunt și de cât timp va fi necesar. Ei vor trebui să dea socoteală', a spus Zeid Ra'ad Al Hussein.

Fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, supranumit 'Măcelarul din Balcani', a fost condamnat miercuri la închisoare pe viață de Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost uciși 8.000 de băieți și bărbați musulmani, și crime împotriva umanității.

În vârstă de 74 de ani, Ratko Mladic a fost găsit vinovat și pentru crime de război, în special pentru rolul său în asediul asupra orașului Sarajevo, în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia, soldat cu peste 100.000 de morți și 2,2 milioane de persoane strămutate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău