ONU cheamă la o „transformare completă” a sistemului energetic pe plan global

  • 11 Octombrie 2022 16:02
ONU cheamă la o „transformare completă” a sistemului energetic pe plan global

Aprovizionarea cu electricitate „curată'' trebuie să se dubleze până în 2030 pentru a evita ca schimbările climatice să compromită securitatea energetică mondială, au declarat Națiunile Unite marți, potrivit France Presse.

Sectorul energetic nu este doar o sursă majoră de emisii care se află la originea schimbărilor climatice, dar este și vulnerabil la schimbările care însoțesc încălzirea planetei, subliniază într-un nou raport - dat publicității marți - Organizația Meteorologică Mondială a ONU (OMM).

Dacă lumea nu evoluează într-un ritm mai rapid spre surse curate de energie pentru a încetini criza climatică, condițiile meteorologice și un stres hidric cu caracter mai extrem vor pune securitatea noastră energetică în pericol și ar putea chiar să compromită aprovizionarea noastră cu energie regenerabilă, avertizează documentul.

'Timpul nu este de partea noastră, iar clima se schimbă sub ochii noștri', insistă șeful OMM, Petteri Taalas, într-un comunicat. 'Avem nevoie de o transformare completă a sistemului energetic mondial', subliniază el.

Șeful OMM amintește că sectorul energetic se află la originea a aproximativ trei sferturi din emisiile mondiale de gaze cu efect de seră, subliniind că 'sunt vitale trecerea la forme curate de producere a energiei ... și ameliorarea eficienței energetice', transmite Agerpres.

Dar, avertizează Taalas, atingerea obiectivului de emisii nete zero până în 2050 nu va fi posibilă decât 'dacă ne dublăm aprovizionarea cu electricitate cu emisii scăzute în următorii opt ani'. Zero-net sau neutralitatea carbonului va fi atinsă atunci când emisiile de dioxid de carbon provenind din activitățile umane vor fi echilibrate la scară mondială prin absorbțiile de CO2 într-o anumită perioadă.

Acest raport al OMM privind starea serviciilor climatologice, un document anual care se concentrează în acest an pe energie, subliniază importanța din ce în ce mai mare a accesului la informații și la servicii meteorologice, hidrologice și climatice fiabile pentru a asigura reziliența infrastructurilor energetice și a răspunde cererii în creștere.

Impactul evenimentelor meteorologice, hidrologice și climatice - devenite mai extreme, mai frecvente și mai intense din cauza încălzirii globale - asupra siguranței accesului la energie este deja notabil, evidențiază OMM în raportul său.

Cu titlu de exemplu, organizația citează întreruperile masive de curent cauzate de un val de căldură istoric în Buenos Aires în ianuarie.

În 2020, 87% din electricitatea mondială produsă de centralele termice, nucleare și hidroelectrice depindea direct de accesul la apă, evocă OMM.

În același timp, o treime din centralele termice care au nevoie de apă dulce pentru funcționarea lor se găsesc în zone cu un puternic stres hidric - la fel ca 15% din centralele nucleare existente -, pondere care se așteaptă să ajungă la 25% în următorii 20 de ani.

Un alt risc pentru aceste centrale este că, deseori fiind situate pe coastă, sunt potențial vulnerabile la creșterea nivelului mării și la inundații.

OMM estimează totodată că 11% din capacitatea hidroelectrică mondială este situată în zone cu stres hidric ridicat, în timp ce mai mult de un sfert din barajele hidroelectrice existente și aproape un sfert din barajele proiectate se află în bazine fluviale ce se confruntă în prezent cu o penurie medie sau ridicată de apă, indică OMM.

Trecerea la energii regenerabile va contribui la atenuarea stresului hidric mondial în creștere, potrivit raportului, care relevă că volumul de apă utilizat de energia solară și eoliană este mult mai mic decât cel utilizat de centralele electrice tradiționale.

Deocamdată, promisiunile țărilor 'sunt mult sub' ceea ce este necesar pentru a atinge obiectivele stabilite de Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice.

Potrivit raportului, investițiile mondiale în energiile regenerabile 'ar trebui să se tripleze până în 2050 pentru a pune lumea pe o traiectorie net zero'.

OMM îndeamnă la mai multe investiții în energiile curate în Africa. Acest continent, care se confruntă deja cu secete devastatoare și alte efecte grave ale schimbărilor climatice, nu a colectat decât 2% din investiții pentru energiile curate în cursul ultimelor două decenii.

Cu toate acestea, cu 60% din cele mai bune resurse solare din lume, Africa are potențialul de a deveni un actor major în ce privește producția de energie solară, semnalează OMM.

Potrivit raportului, 'accesul la energie modernă pentru toți africanii necesită investiții de ordinul a 25 miliarde de dolari pe an', echivalentul a aproximativ 1% din investițiile energetice mondiale de la ora actuală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău