ONU cere Rusiei o anchetă ''aprofundată'' asupra ''crimei'' comise împotriva opozantului Alexei Navalnîi

  • 08 Septembrie 2020 13:49
ONU cere Rusiei o anchetă ''aprofundată'' asupra ''crimei'' comise împotriva opozantului Alexei Navalnîi

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a cerut marți o anchetă "aprofundată, transparentă, independentă și imparțială" a autorităților ruse asupra "crimei extrem de grave" comise asupra opozantului Alexei Navalnîi, ieșit din comă după ce a fost otrăvit în Rusia, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Citată într-un comunicat, Michelle Bachelet afirmă că "a nega necesitatea unei anchete aprofundate, independente, imparțiale și transparente asupra acestei tentative de asasinat nu constitutie un răspuns adecvat".

Înaltul Comisar a precizat că agenții neurotoxici și izotopii radioactivi precum Noviciok, despre care specialiștii germani afirmă că a fost folosit pentru otrăvirea lui Navalnîi, și Poloniu-210 sunt substanțe sofisticate extrem de greu de procurat. "Acest lucru ridică numeroase întrebări: De ce ar folosi cineva astfel de substanțe? Cine le folosește? Cum au fost obținute?", a declarat ea.

"Numărul de cazuri de otrăvire sau alte forme de asasinare țintită asupra unor actuali sau foști cetățeni ruși, atât în Rusia, cât și pe teritoriu străin, în ultimele două decenii este profund tulburător", a mai spus Michelle Bachelet, potrivit Reuters.

Întrebat despre vinovați, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar, Rupert Colville, a afirmat că nu este "în poziția de a face acuzații directe", în cadrul unei conferințe de presă a ONU la Geneva.

În vârstă de 44 de ani și opozant al Kremlinului, Navalnîi este îngrijit într-un spital din Berlin, iar guvernul german, dar și alte state occidentale arată cu degetul spre autoritățile ruse.

Noviciok este un agent neurotoxic conceput în epoca sovietică în scopuri militare.

În ceea ce le privește, autoritățile ruse resping orice implicare. Luni, Moscova a denunțat tentativele "absurde" de a acuza Rusia. "Orice încercare de a asocia Rusia în vreun fel la ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil în opinia noastră", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău