ONU cere guvernului din Yemen să permită livrarea de echipamente pentru aeroportul din Sanaa

  • 01 Ianuarie 2022 16:15
ONU cere guvernului din Yemen să permită livrarea de echipamente pentru aeroportul din Sanaa

Organizația Națiunilor Unite a făcut apel la guvernul din Yemen să permită livrarea echipamentelor de comunicare necesare pentru buna funcționare a aeroportului din Sanaa, controlat de rebeli și pe unde trece ajutorul umanitar internațional, relatează AFP.

Țară săracă din Peninsula Arabică, Yemenul este devastat de una dintre cele mai grave crize umanitare din lume din cauza conflictului declanșat în 2014 după o ofensivă a rebelilor houthi, apropiați de Iran, care au preluat controlul asupra capitalei Sanaa.

Această acțiune a dus în 2015 la o intervenție militară a unei coaliții conduse de Arabia Saudită pentru a susține puterea.

Arabia Saudită, care controlează spațiul aerian al Yemenului, cu care se învecinează, interzice din 2016 aterizarea avioanelor pe aeroportul din Sanaa, cu excepția zborurilor umanitare.

După o săptămână de întreruperi din cauza unor atacuri ale coaliției, zborurile umanitare, cruciale pentru populație, s-au reluat marți la Sanaa.

"Îndemn guvernul yemenit să permită importarea echipamentului necesar pentru a garanta o securitate și o fiabilitate maxime pentru zborurile umanitare și continuarea ajutorului în Yemen", a transmis vineri într-un comunicat David Gressly, coordonator umanitar al ONU pentru această țară.

"În ultimele 18 luni, echipajele unor zboruri umanitare au relatat despre cel puțin zece cazuri în care au fost incapabile să comunice cu turnul de control din Sanaa, o situație potențial periculoasă", a adăugat Gressly.

El a reamintit că Autoritatea Aviației Civile din Yemen, considerând depășit echipamentul aeroportului, a achiziționat în 2019 noi componente.

Însă "în ciuda multor solicitări ale ONU, transferul lor nu a fost permis de coaliția condusă de Arabia Saudită, care a invocat acordul necesar al guvernului yemenit", a mai spus Gressly.

Conform unei declarații de marți a rebelilor houthi, coaliția "împiedică sosirea de noi echipamente de comunicare și de ajutor pentru navigare spre aeroportul din Sanaa, (necesare) pentru a le înlocui pe cele vechi".

ONU susține că războiul din Yemen a dus la moartea a 377.000 de persoane, dintre care circa 227.000 de decese cauzate de consecințele indirecte ale conflictului, cum ar fi lipsa apei potabile, foametea și bolile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:1,03 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău