ONU cere Greciei să remedieze situația legată de suprapopularea în taberele de migranți, calificând situația drept „inumană”.

  • 01 Octombrie 2019 15:35
ONU cere Greciei să remedieze situația legată de suprapopularea în taberele de migranți, calificând situația drept „inumană”.

Grecia trebuie să transfere de urgență pe continent mii de solicitanți de azil din insulele extrem de supraaglomerate, având în vedere că numărul sosirilor de migranți a atins cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, a îndemnat marți guvernul de la Atena Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), potrivit dpa.

Situația este deosebit de tensionată în tabăra de migranți Moira din insula Lesbos, după ce o mamă și copilul ei au murit acolo duminică.

'Este inuman să ții oamenii în insule în aceste condiții inadecvate și lipsite de securitate și această situație trebuie să înceteze', a declarat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Liz Throssell, într-o conferință de presă la Geneva.

Aproape 10.300 de migranți au sosit în insulele grecești din Marea Egee în luna septembrie, cel mai mare număr într-o lună începând din 2016. Sosirile, în majoritatea cazurilor de afgani și sirieni, au crescut la 30.000 numărul migranților în insulele elene.

Autoritățile grecești au transportat 215 persoane din Lesbos pe continent marți, în contextul în care 1.500 de migranți din insule au demonstrat pentru suplimentarea transferurilor.

Centrul de primire Moira din Lesbos găzduiește în prezent circa 12.600 de persoane, de cinci ori mai mult decât capacitatea sa. Într-o tabără improvizată în apropiere de Moira nu există decât o toaletă la 100 de persoane.

Un centru situat în Samos găzduiește de opt ori peste capacitatea sa de primire, în timp ce 3.000 de migranți în Kos împart un spațiu prevăzut pentru 700.

Copiii se confruntă cu greutăți extreme, în condițiile în care sute stau în corturi cu adulți care nu le sunt rude, iar alții dorm, pe rând, în containere mici sau își petrec nopțile pe acoperișurile containerelor.

'UNHCR cere statelor europene să deschidă cu prioritate spații pentru relocarea lor și să accelereze transferul copiilor eligibili pentru ca aceștia să se poată alătura familiilor lor', a afirmat Throssell, AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău