ONU cere autorităților olandeze să modifice legislația privind copiii apatrizi

  • 29 Decembrie 2020 18:33
ONU cere autorităților olandeze să modifice legislația privind copiii apatrizi

Comitetul ONU pentru drepturile omului a estimat marți că Olanda a încălcat dreptul unui copil la dobândirea cetățeniei și a cerut autorităților olandeze să modifice legislația cu privire la copiii cu "cetățenie necunoscută", relatează AFP, preluat de AGERPRES.

Comitetul ONU - un grup de experți independenți care monitorizează aplicarea de către statele semnatare a Pactului internațional pentru drepturi civile și politice - a estimat că, prin înscrierea unui copil în registrul de stare civilă ca fiind de "cetățenie necunoscută", autoritățile olandeze l-au privat pe acesta de posibilitatea de a revendica statutul de copil apatrid pentru a beneficia astfel de măsurile de protecție internaționale aferente acestuia.

Experții ONU au ajuns la această concluzie în cazul lui Denny, născut în 2010 în Olanda de o chinezoaică forțată să se prostitueze de către traficanți.

Ea însăși fiind abandonată la naștere, nu a putut demonstra deținerea cetățeniei chineze, nici în cazul propriu, nici în cel al fiului ei.

În prezent, mama și copilul trăiesc la un centru pentru solicitanții de azil ale căror cereri au fost respinse și riscă deportarea în orice moment.

Or, "statele au responsabilitatea de a asigura că minorii apatrizi care depind de ele și nu au nicio posibilitate de a revendica o altă cetățenie să nu se găsească în situația de a nu beneficia de nicio protecție legală", a subliniat într-un comunicat unul din membrii Comitetului ONU, Shuichi Furuya.

"Dreptul la o cetățenie le asigură persoanelor o protecție reală, în special copiilor", a explicat profesorul japonez de drept internațional.

Conform cifrelor Biroului olandez de statistică, în 2016, în Olanda trăiau cu acest statut de "cetățenie necunoscută" 13.169 de copii sub 10 ani, mulți dintre ei născuți pe teritoriul țării europene.

Comitetul ONU a cerut autorităților de la Haga să-și reexamineze legislația privind stabilirea statutului de apatrid, precum și pe cea privind eligibilitatea pentru solicitările de cetățenie. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău