ONU: Cel puțin 700 de civili au fost uciși în Afganistan după ce talibanii au revenit la putere

  • 20 Iulie 2022 14:15
ONU: Cel puțin 700 de civili au fost uciși în Afganistan după ce talibanii au revenit la putere

Cel puțin 700 de civili au fost uciși în Afganistan după ce talibanii au revenit la putere în această țară, în august anul trecut, a anunțat miercuri Organizația Națiunilor Unite, informează AFP, citat de AGERPRES.

Alte 1.406 de persoane au fost rănite în aceeași perioadă, a precizat misiunea diplomatică a ONU în Afganistan, într-un nou raport asupra situației privind drepturile omului în ultimele zece luni în această țară.

Potrivit documentului, victimele civile au fost cauzate în majoritatea cazurilor de atacuri cu dispozitive explozive improvizate atribuite grupării Stat Islamic și de muniție neexplodată.

Gruparea Stat Islamic țintește comunități minoritare etnice și religioase, plasând explozivi în apropiere de locuri unde oameni se duc la școală, se roagă și își desfășoară viața de zi cu zi.

De asemenea, câțiva civili au fost uciși într-un atac cu dronă comis de SUA în timpul retragerii lor haotice în august, precum și în atacuri aeriene ale forțelor armate pakistaneze în estul Afganistanului, în aprilie, se mai spune în raport.

Alături de victimele civile, ONU a documentat sute de cazuri de omucideri extrajudiciare, arestări și detenții arbitrare, precum și de tortură și rele tratamente comise de talibani, autoritățile de facto.

Talibanii vizează în special foști oficiali ai guvernului afgan și indivizi acuzați de afiliere cu oponenți politici precum gruparea Stat Islamic și Frontul Național de Rezistență anti-talibană, precizează raportul misiunii ONU.

Raportul subliniază de asemenea represiunile talibanilor împotriva jurnaliștilor, libertății de exprimare, precum restricțiile severe impuse femeilor și situația dramatică în ceea ce privește drepturile omului în Afganistan.

La începutul lui mai, liderul suprem al talibanilor a emis un ordin conform căruia femeile trebuie să se acopere cu totul în public, inclusiv fața, în mod ideal cu burqa, un văl integral dotat cu un fel de grilaj din țesătură la nivelul ochilor.

Comunitatea internațională a făcut din respectarea drepturilor omului, în special ale femeilor, o condiție prealabilă în negocierile asupra ajutorării și recunoașterii regimului taliban, reinstalat la putere în Afganistan în august anul trecut.

Noile restricții impuse femeilor confirmă radicalizarea talibanilor, care au încercat inițial să afișeze o imagine mai deschisă decât în timpul primului lor regim, din 1996 până în 2001. La acea dată, ei au privat femeile de aproape toate drepturile lor, impunându-le inclusiv să poarte burqa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău