ONU alocă 15 mln dolari pentru țările vulnerabile ca să oprească răspândirea coronavirusului
-
04 Martie 2020 18:12
Coordonatorul ONU pentru asistență de urgență, Mark Lockeck, a anunțat alocarea a 15 milioane de dolari din Fondul central de intervenții în situații de urgență pentru a sprijini finanțarea eforturilor globale pentru a opri răspândirea virusului COVID-19. Declarația a fost făcută pe fundalul deciziei Organizației Mondiale a Sănătății de a crește gradul riscului global de focare de coronavirus până la „foarte mare”, care este cel mai înalt nivel de evaluare a riscurilor. OMS a declarat că este încă posibil să fie oprită răspândirea virusului dacă lanțul de transmisie este întrerupt, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă, creșterea bruscă a numărului cazurilor în Italia, Republica Islamică Iran și Republica Coreea este profund îngrijorătoare. În prezent, cazuri cu proveniență în Iran sunt observate în Bahrain, Irak, Kuweit și Oman, precum și cazuri cu proveniență în Italia – în Algeria, Austria, Croația, Germania, Spania și Elveția.
Fondurile vor fi utilizate pentru a finanța intervențiile cheie, inclusiv monitorizarea răspândirii virusului, investigarea cazurilor și funcționalitatea laboratoarelor naționale.
Organizația Mondială a Sănătății a solicitat 675 de milioane de dolari pentru a finanța lupta împotriva coronavirusului. Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) va pune accentul pe activități de prevenire la nivel de comunitate în țările afectate de focar, furnizând informații despre riscuri, oferind produse de igienă și truse medicale școlilor și centrelor de sănătate și monitorizează impactul focarului pentru a asigura continuitatea serviciilor de sănătate, educație și asistență socială.
„În acest moment de cotitură, trebuie depuse toate eforturile pentru a stăpâni focarul”, a spus Henrietta Fore, directorul executiv UNICEF. „Aceste instrumente critice vor susține eforturile noastre globale de a consolida sistemele de sănătate mai slabe și de a ne asigura că copiii, femeile însărcinate și familiile știu cum să se protejeze”
Potrivit datelor Centrului European pentru Controlul Bolilor, începând cu 31 decembrie 2019 și până pe 4 martie 2020, au fost raportate 93de mii de cazuri de coronavirus de tip nou (COVID-19) (confirmate clinic și de laborator) și 3202 decese: China (2983), Italia (80), Iran (77), Korea (32), Statele Unite ale Americii (9), cazuri din contul transportului internațional (Japonia-6), Japonia (6), Franța (4), Australia (1), Filipine (1), Taiwan (1), Thailanda (1) și San Marino (1).
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncții și Protecției Sociale, pe teritoriul Republicii Moldova nu au fost confirmate cazuri de coronavirus de tip nou.