ONU a aprobat armistițiul olimpic pentru JO de iarnă din Coreea de Sud

  • 14 Noiembrie 2017 10:51
ONU a aprobat armistițiul olimpic pentru JO de iarnă din Coreea de Sud

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a aprobat luni o rezoluție care îndeamnă statele lumii să respecte armistițiul olimpic în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă din 2018, care vor avea loc în stațiunea sud-coreeană PyeongChang, între 9 și 25 februarie, informează Agerpres.

ONU consideră că Jocurile Olimpice sunt o oportunitate de a construi o lume "mai bună și mai pașnică' și, prin urmare, îndeamnă toate țările să respecte Armistițiul olimpic, o tradiție a Greciei antice readusă pentru prima oară în actualitate cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Barcelona, din 1992.

Armistițiul sau pacea olimpică este o perioadă care începe cu șapte zile înainte de Jocurile Olimpice și ia sfârșit la o săptămână după închiderea acestora, în timpul căreia țările trebuie să evite măsurile care limitează participarea sportivilor și să oprească toate ostilitățile.

Președintele Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, Miroslav Lajcak, a admis, luni, că "este clar că sportul în sine nu va opri un război', dar a menționat că fotbalul "garantează pacea mai bine decât o armă, deoarece construiește în loc să distrugă și unește oamenii, în loc să-l trimită să lupte pentru viața lor".
Patinatoarea sud-coreeană Kim Yuna, medaliată olimpică și ambasadoare a bunăvoinței pentru Jocurilor Olimpice de la PyeongChang, a reamintit înainte de adunare că atunci când avea 10 ani a descoperit ce înseamnă "spiritul și puterea Jocurilor Olimpice'.

"În acel moment, am văzut delegațiile din Coreea de Nord și Coreea de Sud mergând împreună spre stadionul olimpic", a reamintit Yuna, recunoscând că ar dori să "vadă" din nou acea scenă.

Adunarea Generală a ONU a aprobat rezoluția "Sportul pentru dezvoltare și pace: construirea unei lumi pașnice și mai bune prin sport și idealul olimpic", în care îndeamnă statele să respecte armistițiul olimpic.

ONU cere să se "garanteze în special deplasarea, accesul și participarea la condiții de siguranță pentru sportivii și oficialii" care vor lua parte la evenimentul sportiv din Coreea de Sud.

Adunarea Generală recunoaște rolul pe care sportul și Jocurile Olimpice și Paralimpice îl au în privința "promovării drepturilor omului' și apreciază rolul sportivilor care luptă pentru 'înțelegerea umană prin sport și idealul olimpic'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău