ONU: Apel către țările din sud-estul Asiei referitor la problema imigranților

  • 19 Mai 2015 17:47
ONU: Apel către țările din sud-estul Asiei referitor la problema imigranților

Agenții ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) au făcut apel marți la Indonezia, Malaezia și Thailanda să-și intensifice operațiunile de salvare pe mare.

De asemenea, acestea le-au îndemnat să înceteze acțiunile de împiedicare a mii de imigranți, aflați într-o situație disperată, să debarce pe țărmurile lor, relatează agenția Reuters.

Potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), circa 4.000 de persoane - bărbați, femei și copii - din Myanmar și Bangladesh sunt în ambarcațiuni ce plutesc în derivă, cu provizii în scădere. Jumătate dintre ei se află în cel puțin cinci ambarcațiuni abandonate de peste 40 de zile în apropiere de coastele Myanmarului și ale Bangladeshului.

Într-un comunicat comun, UNHCR, Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) și Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului au făcut apel la Indonezia, Malaezia și Thailanda să înceteze acțiunile de îndepărtare din apele lor teritoriale a ambarcațiunilor cu imigranți.

Autoritățile ar trebui să le ofere efectiv posibilitatea de a debarca într-un loc sigur, cu condiții omenești de cazare, și să stabilească proceduri de evaluare în scopul de a-i identifica pe cei care au nevoie de protecție internațională ca refugiați, au precizat agențiile ONU.

Săptămâna trecută, șeful Biroului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Raad Al Hussein, afirma că afluxul de imigranți va continua până când Myanmarul va pune capăt discriminării împotriva minorității sale Rohingya, de religie musulmană.

În Myanmar, câteva sute de imigranți și-au abandonat călătoria și s-au întors în statul Rakhine (vestul Myanmarului) după ce le-au plătit traficanților sume de până la 273 de dolari pentru a reintra pe teritoriul țării, a precizat UNHCR, făcând apel la autorități să nu-i pedepsească din cauza plecării lor ilegale.

''Relatările lor despre lipsa de hrană, deshidratare și violența de pe ambarcațiuni coincid cu declarațiile celor care sosesc în Thailanda, Malaezia și Indonezia. De la sfârșitul săptămânii trecute nu mai există informații despre debarcări în vreun loc în regiune'', a mai spus UNHCR.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău