ONG-urile solicită finanțare pentru programele de reducere a riscurilor infecției HIV
-
19 Octombrie 2016 17:52
Mai multe ONG-uri din țară au organizat o acțiune pentru a atrage atenția Companiei Naționale de Asigurări în Medicină asupra necesității de a finanța programele naționale de reducere a riscurilor infecției HIV.
Solicitată de IPN, președinta Uniunii pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor, Ala Iațco, a declarat că până acum programele de reducere a riscurilor infecției HIV erau finanțate de Fondul Global de luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei și Malariei, dar Fondul deja condiționează continuarea finanțării prin implicarea susținerii financiare din bugetul național. Ministerul Sănătății a numit drept sursă de finanțare a programelor Fondul de profilaxie al CNAM.
„Din păcate, CNAM, deși am avut un dialog pe parcursul anului, nu a inițiat procedurile care ar permite această finanțare. De aceea, ne-am adunat pentru a reitera necesitatea de a finanța aceste programe măcar începând cu 1 ianuarie 2017”, a declarat Ala Iațco. Ea a mai spus că în cadrul acțiunii de azi a avut un dialog cu reprezentanții CNAM, care au spus că până la începutul săptămânii viitoare vor anunța care sunt pașii necesari în acest sens.
În cadrul evenimentului a fost lansată și campania de advocacy „Reducerea riscurilor funcționează!”. Aceasta se va desfășura în zece raioane din Republica Moldova. Scopul campaniei este sporirea gradului de informare și conștientizare de către administrațiile publice locale a importanței programelor de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri injectabile și de infectare cu HIV, sporirea nivelului de colaborare între autoritățile responsabile de prevenirea acestor riscuri și schimbarea percepției societății față de consumatorii de droguri. De asemenea, inițiatorii campaniei vor să convingă administrațiile publice locale că suportul financiar al localităților este foarte important pentru menținerea programelor de reducere a riscurilor.
La eveniment a fost prezentată și o expoziție de fotografii care reprezentă istoriile de viață ale persoanelor ce au beneficiat de serviciile programelor de reducere a riscurilor.