ONG-urile denunță numirea netransparentă a unor judecători, care subminează încrederea în independența Curții Constituționale

  • 17 August 2019 11:11
ONG-urile denunță numirea netransparentă a unor judecători, care subminează încrederea în independența Curții Constituționale

Numirea netransparentă a doi judecători constituționali de către Parlament subminează în continuare încrederea publică în independența Curții Constituționale, consideră mai multe organizații neguvernamentale. Într-o declarație comună acestea își declară profunda îngrijorare în legătură numirea acestora, fără explicarea motivelor anulării rezultatelor concursului organizat anterior.

”La 2 iulie 2019, Parlamentul a anunțat concurs pentru selectarea a doi candidați pentru funcția de judecător constituțional, care urmau a fi selectați de Comisia juridică, numiri și imunități și ulterior confirmați de plenul Parlamentului. La concurs s-au înscris 23 candidați. La 24 iulie 2019, Comisia juridică, numiri și imunități a intervievat candidații preselectați, plasând toate interviurile în spațiul public la finalizarea acestora. Conform punctajului oferit de membrii Comisiei juridice, numiri și imunități, Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu au obținut cel mai mare punctaj. Totuși, la 16 august 2019, Parlamentul a numit în funcția de judecători constituționali alte două persoane - Domnica Manole și Vladimir Țurcan, ultimul nefiind nici printre candidații la concurs”, se spune în declarația citată.

Organizațiile semnatare regretă modalitatea prin care Parlamentul Republicii Moldova a decis selectarea judecătorilor Curții Constituționale. Acestea consideră că ignorarea rezultatelor concursului organizat, inclusiv selectarea unor candidați care nici nu au participat la concurs, discreditează pe viitor ideea organizării unor concursuri publice organizate de Parlament pentru ocuparea unor funcții înalte în stat.

De asemenea ONG-urile solicită Parlamentului să modifice Legea cu privire la Curtea Constituțională prin prevederea obligației Parlamentului de a institui o comisie din specialiști notorii cu o vastă experiență în domeniul dreptului în vederea selectării candidaților  la funcția de judecător constituțional, și prevederea criteriilor de selecție bazate pe principiile de transparență, nediscriminare și acces liber la concurs, fiind aleși doar candidații care corespund celor mai înalte criterii de profesionalism, integritate, atașament față de valorile drepturilor omului și notorietate.

Declarația a fost semnată de Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Asociația Promo-LEX, Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Fundația Est-Europeană (EEF), Institutul de Politici Publice (IPP), Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ), Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), Asociația Presei Independente (API), IDIS ”Viitorul” și Amnesty International Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-6,76
Nori împrăștiați
Umiditate:93 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău