ONG-urile de media, îngrijorate de semnalele de cenzură de la Comrat GRT

  • 12 Februarie 18:30
ONG-urile de media, îngrijorate de semnalele de cenzură de la Comrat GRT

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media se declară profund îngrijorate în legătură cu semnalele de cenzură la furnizorul public regional de la Comrat GRT. Într-o declarație, acestea condamnă vehement orice încercare de imixtiune ilegală în activitatea editorială a instituțiilor mass-media și cer investigarea acestor semnale prin prisma prevederilor Codului Penal, transmite IPN.

În declarație se face trimitere la niște înregistrări video de la o ședință neanunțată public a Consiliului de observatori al furnizorului public regional de servicii media Compania „Gagauziya Radio Televizionu” (GRT), publicate recent de activista Olga Parzany și de instituții mass-media din autonomia găgăuză, care demonstrează existența unor elemente de cenzură la GRT. Din înregistrări se înțelege că jurnalista Oxana Kihayal, fostă redactoare a site-ului GRT, a reclamat la Consiliul de observatori acțiunile directorului executiv Vasilii Dermenji care i-ar fi cerut, fără explicații, să retragă de pe site-ul companiei știrea în care experții declarau că promisiunea de a le oferi locuitorilor regiunii gaze naturale la prețul de 10 lei este bazată pe falsuri și manipulare.

Din declarațiile jurnalistei, Serviciul de presă al Comitetului Executiv al autonomiei transmite cu regularitate „solicitări” de publicare a comunicatelor de presă, percepute și îndeplinite de conducerea companiei ca indicații, iar un reprezentant al Serviciului de presă este conectat la chat-ul redacției. Plângerea Oxanei Kihayal a fost examinată la o ședință neanunțată public a Consiliului de observatori, convocată pe 19 ianuarie 2024, iar directorul executiv al GRT a refuzat să ofere explicații la acuzațiile de cenzură. Consiliul de observatori a amânat examinarea plângerii pe o perioadă nespecificată.

ONG-urile de media reamintesc că cenzura mass-media este neconstituțională și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal.

Semnatarii declarației cer instituțiilor abilitate ale statului să verifice acțiunile conducerii GRT și a responsabililor din Comitetul Executiv al autonomiei, acuzați de imixtiuni în activitatea editorială a furnizorului public regional de servicii media și, eventual, să intenteze un dosar penal pentru cenzură.

„Ne solidarizăm cu jurnaliștii GRT care își îndeplinesc onest misiunea și îi încurajăm să semnaleze public orice încercare de impunere a cenzurii din interiorul sau din afara companiei publice de TV/radio. Solicităm Consiliului Audiovizualului al Republicii Moldova să efectueze o monitorizare suplimentară privind respectarea de către GRT a prevederilor art.17 al Codului Serviciilor Media Audiovizuale (Protejarea spațiului audiovizual național) și să anunțe public despre rezultatele monitorizării și măsurile întreprinse”, se solicită în declarație.

Semnatarii declarației sunt Asociația Presei Independente, Centrul  „Acces-Info”, Centrul de Investigații Jurnalistice, Asociația Presei Electronice, Asociația Media Guard, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic, Comitetul pentru Libertatea Presei și RISE Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău