ONG-uri contestă trecerea la Avocatul Poporului a atribuțiilor de prevenire a torturii

  • 15 August 2019 18:19
ONG-uri contestă trecerea la Avocatul Poporului a atribuțiilor de prevenire a torturii

Mai multe organizații cer Ministerului Justiției să nu pună în aplicare inițiativa de desființare a Consiliului pentru prevenirea torturii (CpPT) și trecerea către Avocatul Poporului a atribuțiilor acestuia, transmite IPN.

„Considerăm că această inițiativă nu este necesară și nu există premise pentru schimbarea acestor competențe”, se arată în nota de poziție a organizațiilor semnatare.

„Organizarea și desfășurarea în ultimii trei ani a 75 de vizite (în toate tipurile de detenție), întocmirea a peste 50 de rapoarte cu peste 1000 de constatări și peste 700 de recomandări sistemice expediate în adresa instituțiilor vizate combate ideea ineficienței și lipsei timpului dedicat activității de prevenire a torturii”, arată sursa citată.

Organizațiile semnatare consideră că implicarea societății civile în procesul de monitorizare a locurilor de detenție aduce valoare adăugată și crește credibilitatea întregului mecanism de protecție a persoanelor care se află în detenție. „Înlocuirea unui mecanism funcțional și eficient cu un sistem de prestări de servicii a consultanților din exterior pentru acest scop ar compromite realizările obținute”, se arată în nota de poziție.

Ca urmare, organizațiile semnatare solicită Ministerului Justiției să nu modifice prevederile actualei Legi cu privire la Avocatul Poporului în partea ce ține de mecanismul național pentru prevenirea torturii.

Printre  organizațiile semnatare se numără Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația Promo-LEX, Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova, Fundația Est-Europeană, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria”, Transparency International Moldova, Centrul de Investigații Jurnalistice, Keystone Moldova, A.O. Inițiativa Pozitivă

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău