ONG-ul președintelui PD-ist al raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, susținut cu bani publici (Moldova Curată)

  • 18 August 2018 10:50
ONG-ul președintelui PD-ist al raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, susținut cu bani publici (Moldova Curată) Sursa FOTO: mecc.gov.md

Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), o organizație neguvernamentală condusă de democratul Lilian Carmanu, actualul președinte al raionului Ialoveni, a beneficiat în acest an de un ajutor bănesc în valoare de 60 de mii de lei, acordat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Demnitarul spune că acești bani vor fi utilizați pentru organizarea Festivalului ”La gura teascului”, planificat pentru data de 15 septembrie 2018.

SMART este una dintre cele peste 50 de organizații care au semnat, în anul 2017, o declarație de susținere a introducerii votului uninominal, inițiativă a Partidului Democrat din Moldova (PDM), scrie Moldova Curată.

Lilian Carmanu și-a înregistrat ONG-ul SMART în anul 2015, pe când era în funcția de primar al comunei Mileștii Mici din raionul Ialoveni. În această localitate este și adresa juridică a asociației obștești. Unul dintre domeniile de activitate ale acesteia este ”susținerea reformei administrative și democratice”.

Bani publici ”la gura teascului”

În anul 2018 asociația condusă de actualul președinte de raion a primit de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării suma de 60 de mii de lei. Întrebat ce activități ale asociației sunt finanțate din bugetul public, Lilian Carmanu a răspuns că banii sunt destinați organizării Festivalului cultural ”La gura teascului”, care se va desfășura la 15 septembrie curent.

ONG-ul președintelui PD-ist al raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, susținut cu bani publici (Moldova Curată)
Ministerul Culturii, Educației și Cercetării a finanțat 91 de proiecte culturale, cu suma totală de circa 4 milioane de lei.

În Ordinul Ministrului Educației, Culturii și Cercetării Nr.117 din 06 februarie 2018 se spune însă că cele 60 de mii de lei sunt alocați pentru ”Culegeri din Triumfurile Folclorice”. Președintele raionului condirmă că ar fi vorba despre același eveniment cultural.

ONG-ul președintelui PD-ist al raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, susținut cu bani publici (Moldova Curată)
Monica Babuc, ministra Educației, Culturii și Cercetării și Lilian Carmanu, președintele raionului Ialoveni sunt membri ai PDM.

Afaceri cu soacra

”Relația” lui Lilian Carmanu cu banul public a mai fost în vizorul portalului Moldova Curată, atunci când deținea funcția de primar al comunei Mileștii-Mici.  Acesta s-ar fi condus de interesele personale atunci când a achiziționat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Fosta Comisie Națională de Integritate (CNI) a stabilit că Lilian Carmanu a admis un conflict de interese când a contractat servicii de la firma soacrei sale. Atunci fostul primar spunea că nu este vinovat, argumentând că primăria a ținut cont de disponibilitatea unităților de transport. „Eu nu sunt vinovat că toți anterprenorii care lucrează la mine în sat și prestează servicii de transport nu au mașini libere”, preciza Lilian Carmanu.

BMW X5 de 25 de mii de lei?

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017, Lilian Carmanu nu indică poziția sa de președinte al Asociației SMART, ci doar de membru. Tot în declarația de avere acesta a indicat că este proprietarul unui autoturism de teren de model BMW X5, fabricat în anul 2008, dar cumpărat în anul 2016 cu suma de 25 de mii de lei. Prețul de piață al unui astfel de model de mașină variază pe site-urilem de profil de la 14 la 25 de mii de euro, în funcție de gradul de uzură. Lilian Carmanu a explicat pentru Moldova Curată că mașina a costat mult mai scump, iar în anul 2016 a contractat și un credit pentru achiziționarea ei. El recunoaște că în contractul de vânzare a indicat o sumă cu mult mai mică, de doar 25 de mii de lei.

Președinte de raion și membru de partid

În prezent Lilian Carmanu este președintele raionului Ialoveni, fiind ales în luna martie curent după ce fostul președinte de raion, Anatolie Dumitriu, a demisionat din motive personale. Lilian Carmanu este vicepreședinte al organizației teritoriale Ialoveni a Partidului Democrat din Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău