ONG | Zeci de jurnaliști au murit în întreaga lume din cauza COVID-19

  • 01 Mai 2020 18:20
ONG | Zeci de jurnaliști au murit în întreaga lume din cauza COVID-19

Zeci de jurnaliști au murit în ultimele două luni, în întreaga lume, din cauza noului coronavirus, a estimat vineri ONG-ul elvețian PEC (Press Emblem Campaign), atrăgând atenția asupra insuficientei protecții a angajaților din media care acoperă pandemia, transmite vineri AFP.

Înainte de Ziua Internațională pentru Libertatea Presei, duminică, acest ONG avertizează că numeroși jurnaliști se expun pericolului pentru a acoperi criza COVID-19, unii dintre ei îmbolnăvindu-se de această boală.

Într-un comunicat, ONG-ul cu sediul la Geneva care militează pentru protecția jurnaliștilor a anunțat că de la 1 martie și până în prezent 55 de jurnaliști din 23 de țări au murit din cauza noului coronavirus și a precizat că, în cazul unei părți a acestora, nu a fost stabilită cauza profesională a decesului.

"Jurnaliștii sunt expuși la riscuri semnificative în această criză pentru că ei trebuie să continue să informeze și merg în spitale pentru a vorbi cu medici, infirmieri, lideri politici, specialiști, oameni de știință și pacienți", conform PEC.

"În diferite țări, măsurile de protecție indispensabile (distanțarea, purtarea măștilor, măsurile de igienă, plasarea în carantină) nu au fost aplicate, mai ales la începutul epidemiei" se mai precizează în comunicatul ONG-ului elvețian.

Din acest punct de vedere, Ecuadorul a fost țara cea mai afectată, cu cel puțin 9 jurnaliști morți din cauza virusului, urmată de SUA (8), Brazilia (4) și Marea Britanie și Spania (câte 3 fiecare).

Lupta împotriva pandemiei, care a ucis peste 230.000 de persoane dintr-un total de 3,2 milioane de cazuri de infecție depistate în lume, "este utilizată drept pretext de unele guverne pentru a reprima libertatea de expresie, de adunare și de manifestare", a denunțat secretarul general al PEC Blaise Lempen, care a cerut ca "toate statele să respecte dreptul la informare al cetățenilor și dreptul lor la sănătate".

"Cenzura, închiderea unor site-uri, reținerea nejustificată a unor jurnaliști, atacuri fizice și verbale, legislații de urgență care reduc libertatea presei, se numără printre încălcările libertății presei constatate în ultimele săptămâni", conform ONG-ului, în timp ce "informarea publicului este de o importanță majoră în această criză sanitară".

"Transparența este primordială și poate salva vieți în cazul unei crize sanitare", conform PEC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău