OMV și Romgaz au luat decizia finală de exploatare a gazelor din proiectul Neptun Deep. „România va fi cel mai mare producător din UE”

  • 21 Iunie 2023 09:49
OMV și Romgaz au luat decizia finală de exploatare a gazelor din proiectul Neptun Deep. „România va fi cel mai mare producător din UE”

OMV Petrom a luat decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep și, împreună cu partenerul său Romgaz, aprobă planul de dezvoltare. Se estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal între cei doi parteneri. Prima producție de gaze naturale este planificată pentru 2027, în urma unor investiții totale de dezvoltare ale proiectului de până la 4 miliarde de euro, scrie digi24.ro.

Această decizie finală de investiție este un pas important în realizarea Strategiei 2030 a OMV Petrom. Se estimează că proiectul va contribui la creșterea cu 50% a profitului din exploatare al companiei în 2030, arată un comunicat de presă emis de companie. 

România va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE și un exportator net de gaze naturale, consolidând securitatea în aprovizionare, susține OMV Petrom. 

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 km față de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 si 1.000 de metri. Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale de explorare și evaluare până în prezent se ridică la peste 1,5 miliarde de euro, scrie sursa citată.



Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău