OMS | Varianta Omicron este deja dominantă în lume, rerezentând aproape 60% din cazuri

  • 12 Ianuarie 2022 13:21
OMS | Varianta Omicron este deja dominantă în lume, rerezentând aproape 60% din cazuri

Varianta Omicron, care în urmă cu două săptămâni era detectată în 1,6% din noile cazuri de COVID-19 la nivel global analizate în laboratoare, reprezintă deja 58,5% din totalul noilor contagieri, depășind astfel Delta și devenind dominantă la nivel mondial, a anunțat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează EFE, potrivit Agerpres.

Raportul epidemiologic săptămânal al OMS, publicat miercuri, arată că din cele 357.000 de teste realizate de rețeaua globală de laboratoare GISAID în ultimele 30 de zile, peste 208.000 au detectat varianta Omicron.

Alte 147.000 de teste (circa 41%) au corespuns variantei Delta, care în rezultatele din urmă cu două săptămâni reprezenta încă 96% din cazuri și care a fost tulpina dominantă în cea mai mare parte a anului 2021.

Raportul notează că noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2 este capabilă "să evite imunitatea" și că există deja contagieri inclusiv în rândul celor vaccinați și al celor care au trecut prin boală și care au dezvoltat anticorpi.

OMS precizează, pe de altă parte, că "dovezi tot mai numeroase" arată că varianta Omicron cauzează forme mai puțin grave de COVID-19 decât variantele anterioare ale virusului.

Totuși, OMS avertizează că riscurile sanitare pe care le implică varianta Omicron continuă să fie "foarte ridicate", având în vedere că această variantă virală duce la o creștere a numărului de spitalizări și de decese în rândul persoanelor vulnerabile.

Cel mai ridicat număr zilnic de contagieri din peste doi ani de pandemie corespunde zilei de 6 ianuarie, cu peste 2,6 milioane de de cazuri la nivel global - un număr care ar putea fi în realitate mai mare, potrivit OMS, ținând cont de numărul mare de infectări diagnosticate prin teste antigen realizate la domiciliu și care rămân neraportate.

De atunci, pragul de 2 milioane de cazuri a fost depășit și în alte zile și experții medicali nu au confirmat încă un vârf al contagierilor, deși unele dintre primele țări afectate de Omicron, precum Africa de Sud, par să-l fi atins deja, precizează raportul OMS. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău