OMS: Varianta britanică de coronavirus este prezentă în 50 de țări. Ce spune Organizația despre cea de-a treia mutație anunțată în Japonia

  • 13 Ianuarie 2021 17:28
OMS: Varianta britanică de coronavirus este prezentă în 50 de țări. Ce spune Organizația despre cea de-a treia mutație anunțată în Japonia

Numărul țărilor și teritoriilor în care se găsește în prezent varianta de coronavirus depistată inițial în Marea Britanie este de 50, în timp ce în 20 de state a fost identificată varianta detectată inițial în Africa de Sud, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), informează Agerpres.

O a treia mutație, pe care Japonia a anunțat-o duminică, ar putea avea un impact asupra răspunsului imun și ar trebui studiată în continuare, potrivit OMS, care menționează în buletinul său informativ săptămânal „o variantă îngrijorătoare”.

„Cu cât virusul SARS-CoV-2 se răspândește, cu atât are mai multe oportunități de a suferi mutații”, notează OMS. „Nivelurile ridicate de contaminare semnifică faptul că ar trebui să ne așteptăm la emergența mai multor variante”, a precizat organizația.

SARS-CoV-2 este virusul responsabil pentru boala COVID-19. Semnalată pentru prima dată către OMS la data de 14 decembrie a anului trecut, varianta britanică VOC 202012/01 a fost identificată în 50 de țări, teritorii și zone, a precizat agenția sanitară a ONU.
 
Rezultatele testelor demonstrează o distribuție în funcție de vârstă și gen similară cu cea a altor variante aflate în circulație. Datele rezultate din monitorizarea contactelor indică „o transmisibilitate mai mare atunci când cazul de referință este al variantei de tulpină”.

Varianta identificată în Africa de Sud, 501Y.V2, semnalată pentru prima dată la data de 18 decembrie a anului trecut, a fost detectată până în prezent în 20 de țări, teritorii și zone.

„Din investigațiile preliminare și în curs de desfășurare în Africa de Sud, este posibil ca varianta 501Y.V2 sa fie mai transmisibilă decât variantele care circulau anterior în Africa de Sud”, a notat OMS în buletinul său publicat marți seară.

„În plus, în timp ce această nouă variantă nu pare să provoace o forma mai gravă a bolii, creșterea rapidă a numărului de cazuri observate exercită o suprasolicitare a sistemelor sanitare”, menționează organizația.

Amploarea răspândirii geografice a celor două variante este probabil subestimată, adaugă OMS, acestea fiind descoperite în state dotate cu o capacitate de secvențiere a virusului.
 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău