OMS va evalua dacă variola maimuței reprezintă o ''urgență de sănătate publică de interes internațional''

  • 14 Iunie 2022 19:32
OMS va evalua dacă variola maimuței reprezintă o ''urgență de sănătate publică de interes internațional''

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat marți că va convoca o reuniune a comitetului său de urgență, pe 23 iunie, pentru a evalua dacă variola maimuței reprezintă o "urgență de sănătate publică de interes internațional", relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Acesta este cel mai înalt nivel de avertizare emis de OMS, care în prezent se aplică doar în cazul pandemiei de COVID-19 și poliomielitei.

Creșterea numărului de cazuri este "neobișnuită și îngrijorătoare", a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă.

"Consideram că situația necesită un răspuns coordonat din cauza" răspândirii bolii în lume, a mai spus el. Experții internaționali "ne vor ajuta să înțelegem mai bine virusul", a adăugat șeful OMS.

Până în prezent, există peste 1.600 de cazuri confirmate și 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuței în acest an, dintre care 72 de decese, în 39 de țări, inclusiv în cele în care acest virus se răspândește în mod obișnuit, a anunțat OMS.

Variola maimuței este endemică în anumite părți ale Africii, însă au existat mai multe cazuri decât în mod obișnuit în aceste țări, printre care se numără Nigeria și RD Congo, fiind semnalate cazuri și în alte zone ale lumii. Virusul provoacă simptome asemănătoare gripei și leziuni ale pielii, și se răspândește prin contact apropiat.

Potrivit OMS, niciun deces nu a fost confirmat în țările în care boala nu este endemică.

OMS ia în considerare în prezent "schimbarea numelui virusului variolei maimuței". "Vom face anunțuri cu privire la noile nume cât mai curând posibil", a spus Tedros.

"Obiectivul OMS este de a ajuta țările să limiteze transmiterea și să oprească epidemia prin instrumente dovedite de sănătate publică, inclusiv monitorizarea, urmărirea contactelor și izolarea pacienților infectați", a mai spus directorul general al OMS.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat marți linii directoare provizorii privind utilizarea vaccinurilor împotriva variolei maimuței.

OMS nu recomandă vaccinarea "în masă" în acest moment.

"Orice decizie de utilizare sau nu a vaccinurilor trebuie luată" (...) "pe baza unei evaluări a riscurilor și beneficiilor, de la caz la caz", consideră OMS.

"Este esențial ca vaccinurile să fie disponibile în mod echitabil acolo unde sunt necesare", a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, precizând că OMS lucrează cu statele membre și partenerii săi pentru a dezvolta un mecanism de acces echitabil la vaccinuri și tratamente. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău