OMS și UNICEF îi acuză pe producătorii de lapte praf că folosesc practici comerciale lipsite de etică

  • 23 Februarie 2022 14:12
OMS și UNICEF îi acuză pe producătorii de lapte praf că folosesc practici comerciale lipsite de etică

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF au acuzat companiile producătoare de lapte praf că se adresează femeilor însărcinate și tinerelor mame folosind practici comerciale lipsite de etică, într-un raport publicat miercuri, informează DPA, potrivit Agerpres.

Mesaje înșelătoare și fără un fundament științific sunt utilizate pentru a le convinge pe tinerele mame să ofere bebelușilor lor lapte praf în locul laptelui matern, potrivit acestui raport. Industria laptelui praf a fost estimată la 55 de miliarde de dolari în 2019.

Deși ratele privind alăptarea au crescut ușor în ultimii 20 de ani, veniturile obținute de producătorii de lapte praf aproape s-au dublat în același interval.

Pe această piață există aproximativ șase producători majori, a declarat Nigel Rollins, care lucrează în departamentul pentru sănătatea maternă și a copiilor din cadrul OMS.

Același specialist a spus că practicile utilizate sunt similare, însă nu a făcut publice numele companiilor vizate de aceste acuzații.

Doar 25 de țări au implementat pe scară largă un cod de conduită adoptat în 1981 privind promovarea alimentelor pentru bebeluși, a raportat OMS în 2020.

Raportul de miercuri afirmă că acești producători au înființat sau chiar s-au infiltrat în grupurile de mame de pe platformele de socializare pentru a promova formulele lor de lapte praf și că au oferit angajaților din domeniul sănătății o serie de informații înșelătoare la diverse conferințe medicale sau broșuri, pe care acei angajați le-au oferit apoi tinerelor mame.

Printre informațiile false puse astfel în circulație se află afirmații conform cărora bebelușii ar dormi mai mult timp dacă sunt hrăniți cu lapte praf, laptele matern și-ar pierde calitatea în timp și anumite tipuri de lapte praf ar putea să prevină alergiile.

Potrivit OMS, alăptarea în primele luni după naștere oferă beneficii pe tot parcursul vieții, inclusiv reducerea riscului de boli cardiovasculare, obezitate și diabet în cazul bebelușilor, precum și reducerea riscului de cancer mamar în cazul mamelor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-0,04
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Thu
1
Fri
0
Sat
3
Sun
5
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău