OMS și Germania creează un centru pentru prevenirea și combaterea viitoarelor pandemii

  • 05 Mai 2021 16:36
OMS și Germania creează un centru pentru prevenirea și combaterea viitoarelor pandemii

Ministrul german al sănătății Jens Spahn a cerut miercuri o ''resetare globală'' a luptei împotriva pandemiilor, în timp ce Germania și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au anunțat crearea la Berlin a unui nou Centru de Informații privind Pandemiile și Epidemiile, cu obiectivul de a răspunde viitoarelor provocări sanitare cu ajutorul celor mai recente instrumente tehnologice, precum analiza datelor sau inteligența artificială, relatează agențiile Reuters și EFE, citate de Agerpres.

Vorbind la o conferință de presă online la care au mai participat cancelarul german Angela Merkel și directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ministrul german a subliniat că omenirea este încă insuficient pregătită în fața pandemiilor și ''trebuie să identificăm riscurile epidemice și pandemice cât mai repede posibil, oriunde ele apar în lume''.

''În acest scop, trebuie să consolidăm sistemul de supraveghere global de alertă timpurie printr-o colectare îmbunătățită a datelor sanitare și analize de risc interdisciplinare'', a mai spus Jens Spahn, referindu-se la activitatea noului centru de la Berlin.

Acesta din urmă, aducând laolaltă instituții guvernamentale, academice și din sectorul privat, va căuta să valorifice datele globale pentru a anticipa, preveni și răspunde riscurilor epidemice și pandemice la nivel global. Printre altele, vor fi elaborate modele predictive de analiză a riscurilor și vor fi monitorizate măsurile de control a epidemiilor, dar și a infodemiilor (știrile false despre aceste crize).

''Vor apărea și alți viruși cu potențial de declanșare a unor pandemii'', a avertizat la rândul său directorul general al OMS, instituție criticată pentru modul în care a gestionat pandemia COVID-19.

Trei paneluri independente vor încheia luna aceasta evaluări despre reacția OMS și a statelor membre și vor propune schimbări. Tedros Ghebreyesus a spus de mai multe ori că OMS este deschisă reformelor. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău