OMS: Secțiile ATI din Europa ar putea ajunge la limită. Un singur tratament este eficient până acum împotriva cazurilor grave de COVID

  • 17 Octombrie 2020 11:24
OMS: Secțiile ATI din Europa ar putea ajunge la limită. Un singur tratament este eficient până acum împotriva cazurilor grave de COVID

Multe orașe europene se confruntă cu o creștere importantă a numărului pacienților COVID-19 care au nevoie de îngrijiri în unitățile spitalicești de terapie intensivă, a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta a avertizat, vineri, că secțiile de ATI ar putea atinge limita capacității de funcționare în săptămânile următoare, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Totodată, șeful OMS a precizat că dexametazona este deocamdată singurul tratament care funcționează în cazurile grave de COVID-19.

''Săptămâna trecută, numărul cazurilor (de COVID-19) a fost de trei ori mai mare decât în timpul primului vârf în luna martie'', a remarcat Tedros.

În privința terapiilor, șeful OMS a menționat că dexametazona este deocamdată singurul tratament care și-a dovedit eficacitatea în cazurile grave de COVID-19, declarație ce survine la scurt timp după ce OMS a anunțat rezultate sub așteptări pentru patru terapii testate la nivel mondial în cadrul studiului denumit ''Solidaritate''.

''În iunie am anunțat că întrerupem studiile cu hidroxiclorochină, în iulie am informat că nu vom folosi mai mulți pacienți pentru probele cu lopinavir/ritonavir, iar acum rezultatele preliminare arată că alte două medicamente în teste, remdesivir și interferon, au puțin sau niciun efect în reducerea mortalității provocate de COVID-19'', a precizat directorul general al OMS.

Dar el a adăugat că studiul ''Solidaritate'' va continua, pentru testele clinice desfășurate în cadrul acestuia urmând să fie recrutați lunar circa 2.000 de pacienți, semnalând că ar putea fi testate de asemenea tratamente cu anticorpi monoclonali sau alte medicamente antivirale.

La rândul ei, directoarea tehnică a OMS pentru COVID-19, Maria Van Kerkhove, a estimat că, deși creșterea cazurilor și a spitalizărilor în Europa sunt preocupante, ''nu suntem în aceeași situație ca în urmă cu șase luni, întrucât acum știm mai multe despre această boală''.

''A crescut capacitatea de diagnostic, lucrătorii sanitari sunt mai antrenați și mai experimentați, și există o conștientizare publică a ceea ce trebuie făcut pentru a ne proteja, așadar trebuie să reunim toate acestea pentru a contribui la controlul pandemiei'', a explicat ea.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău