OMS: Puțin probabil ca focarele de variola maimuței să se transforme într-o pandemie

  • 30 Mai 2022 17:45
OMS: Puțin probabil ca focarele de variola maimuței să se transforme într-o pandemie

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu consideră că focarele de variola maimuței din afara Africii vor conduce la o pandemie, conform declarațiilor făcute luni de Rosamund Lewis, un oficial din cadrul organizației, care a adăugat că rămâne incert dacă persoanele infectate și asimptomatice pot transmite această boală, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Peste 300 de cazuri suspecte și confirmate de variola maimuței - o maladie de obicei ușoară ce se transmite prin contact apropiat și produce simptome similare răcelii și leziuni cutanate purulente - au fost raportate în cursul lunii mai, majoritatea lor în Europa.

OMS evaluează dacă aceste focare ar trebui abordate drept "o potențială urgență de sănătate publică care să preocupe comunitatea internațională" (PHEIC). O astfel de abordare, așa cum s-a procedat în cazurile COVID-19 și Ebola, ar contribui la accelerarea cercetării și finanțărilor pentru a menține maladia sub control, susține Reuters.

Întrebată dacă focarele de variola maimuței au potențialul de a se transforma într-o pandemie, Rosamund Lewis, coordonator tehnic pentru variola maimuței în cadrul Programului OMS pentru Urgențe de Sănătate, a răspuns că "nu știm, dar nu credem".

"În acest moment nu suntem îngrijorați cu privire la o pandemie globală", a precizat ea.

Odată contractată această boală, durata erupției cutanate urmată de căderea crustelor formate este considerată drept perioada de infecție, însă există puține informații cu privire la posibilitatea ca și persoanele asimptomatice să transmită virusul, a adăugat ea.

"Nu știm încă dacă există transmitere asimptomatică a variolei maimuței - indiciile din trecut arată că nu este vorba de o caracteristică importantă a bolii - însă acest lucru rămâne să fie determinat", a mai susținut ea.

Tulpina virală activă în aceste focare poate ucide un număr mic dintre persoanele infectate, însă până în prezent nu a fost raportat niciun deces, mai notează Reuters. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău