OMS propune o strategie împotriva cancerului de col uterin pentru a reduce numărul de cazuri și decese

  • 17 Noiembrie 2020 13:24
OMS propune o strategie împotriva cancerului de col uterin pentru a reduce numărul de cazuri și decese

Vaccinarea a nouă din 10 fete cu vârsta sub 15 ani împotriva cancerului de col uterin, depistarea și tratamentele mai eficiente împotriva acestuia ar putea reduce infecțiile cu 40% și salva 5 milioane de vieți până în 2050, a declarat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), potrivit Reuters, preluat de Agerpres.

Cancerul de col uterin, al patrulea cel mai frecvent cancer în rândul femeilor la nivel global, este o boală care poate fi prevenită, dar care afectează cel puțin 570.000 de femei în fiecare an, provocând decesul a 311.000 dintre acestea, a precizat agenția ONU din domeniul sanitar.

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt asociate infecției cu tipuri de virusuri Papiloma uman (HPV) transmise prin contact sexual. Ratele de infectare sunt de două ori mai ridicate în țările în curs de dezvoltare, iar ratele de mortalitate de trei ori mai mari în comparație cu statele cu venituri mari.

''Dacă nu facem nimic cu această boală, numărul de cazuri va spori, iar numărul de decese va crește de asemenea cu 21% până în 2030'', a precizat cu prilejul unei conferințe de presă Princess Nothemba Simelela din Africa de Sud, directoare generală adjunctă în cadrul OMS.

Miniștrii Sănătății din cele 194 de state membre ale OMS au susținut săptămâna trecută o strategie care vizează eradicarea cancerului de col uterin, a cărei lansare este prevăzută pentru marți.

''Vrem ca statele să țintească spre o vaccinare în proporție de 90% a fetelor cu vârsta sub 15 ani, ca 70% dintre femeile eligibile să fie identificate și tratate, iar 90% dintre cele cu forme invazive de cancer, tratate'', a spus Simelela.

Unele laboratoare și instrumente apărute în timpul pandemiei de COVID-19 vor fi utile în depistarea cancerului de col uterin, iar noi teste ar trebui să grăbească rezultatele și tratamentul, a adăugat aceasta.

''Cu ajutorul acestei tehnologii, poți obține un diagnostic în 20 de minute, iar femeia poate fi tratată imediat la fața locului, fiind posibil ca după o singură vizită să poată fi imediat vindecată de această leziune precanceroasă'', a adăugat Simelela.

Deseori însă, există un stigmat în ceea ce privește cancerul de col uterin, a atras atenția aceasta.

''Felul în care se manifestă, începe cu o secreție anormală...începi să putrezești din interior. Este o formă dureroasă de cancer, iar femeile nu vor să vorbească despre asta'', a explicat ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău