OMS prognozează 700.000 de decese de COVID-19 în Europa până în martie 2022, dacă se menține tendința de contagiere

  • 23 Noiembrie 2021 14:57
OMS prognozează 700.000 de decese de COVID-19 în Europa până în martie 2022, dacă se menține tendința de contagiere

Aproape 700.000 de persoane își vor pierde viața din cauza COVID-19 până în martie anul viitor în Europa dacă se menține actuala tendință de contagiere, a avertizat marți Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează EFE.

Prognozele OMS arată că 25 de țări din regiunea europeană - care include 53 de state din acest continent și din Asia Centrală - riscă să fie afectate de o criză a paturilor în spitale, în timp ce alte 49 vor fi supuse unei presiuni ridicate sau extreme la secțiile de terapie intensivă (ATI), până în martie 2022, transmite Agerpres.

''Pentru a trăi cu acest virus și pentru a ne continua viața de zi cu zi, avem nevoie de o abordare care să meargă dincolo de vaccin. Acest lucru înseamnă să primim dozele standard și un rapel dacă ne este oferit, dar și să încorporăm măsuri preventive în rutina noastră", a declarat directorul OMS-Europa, Hans Kluge, într-un comunicat.

Printre acestea se numără purtarea măștilor acasă, igiena mâinilor, ventilarea spațiilor, păstrarea distanței sau tusea în pliul cotului, ceea ce ar ajuta la "evitarea tragediilor și pierderilor inutile de vieți omenești", precum și la limitarea perturbărilor sociale.

OMS a recomandat totodată combinarea acestor măsuri cu intervenții de sănătate publică, precum impunerea certificatului verde, izolarea celor care prezintă simptome de COVID-19, testarea, depistarea și carantina.


Regiunea europeană se află sub o puternică influență a pandemiei: săptămâna trecută s-a dublat numărul deceselor zilnice până la 4.200 și au fost depășite cele 1,5 de milioane de decese de la începerea pandemia, care vor putea ajunge până la 2,2 milioane în primăvara anului viitorul, conform prognozelor actuale.

Transmiterea rapidă a virusului este favorizată de trei factori: predominanța variantei Delta, ridicarea restricțiilor, scăderea temperaturilor și reuniunile în interior, precum și numărul încă mare de persoane nevaccinate.

Peste un miliard de doze de vaccin au fost administrate în regiune și 53,5 % din populație a fost vaccinată cu ambele doze, însă cu decalaje mari între țări, dintre care unele de abia au vaccinat 10 % din populație, în timp ce altele au vaccinat peste 80 % din populație.

Este și motivul pentru care OMS a reamintit că vaccinurile sunt "vitale" pentru a preveni cazurile severe și decesele și că ratele de imunizare trebuie să crească, deoarece există dovezi care sugerează că protecția pe care o oferă este în scădere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:3,09 m/s
Sun
26
Mon
27
Tue
28
Wed
28
Thu
27
Arhivă Radio Chișinău