OMS, precaută față de vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Rusia

  • 04 August 2020 19:56
OMS, precaută față de vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de Rusia

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a reacționat marți cu precauție la anunțul făcut de cercetători ruși, potrivit căruia un vaccin anti-COVID-19 este aproape gata pentru a fi aplicat populației largi și a amintit că trebuie respectate toate fazele de testare înainte de a putea obține autorizația, relatează EFE, citată de Agerpres.

"Există în prezent sute de vaccinuri (împotriva COVID-19) în proces de testare și trebuie să îndeplinească toate normele și reglementările prevăzute pentru a fi aplicate în siguranță", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, la o conferință de presă. Oficialul OMS a declarat că în unele ocazii "sunt raportate descoperiri care ulterior întârzie, pentru a parcurge toate fazele necesare" și a putea fi aplicate pe scară amplă.

Ministrul rus al sănătății, Mihail Murașko, a anunțat la 1 august că Centrul național de studii epidemiologice și microbiologice Gamalei a încheiat testele pentru vaccinul său împotriva noului coronavirus ce cauzează boala COVID-19, astfel încât a început etapa de înregistrare a produsului.

Potrivit titularului Sănătății, medicii și personalul sanitar vor fi primii care vor primi vaccinul și este prevăzut ca din 10 august să fie trimis în diferite regiuni ale Rusiei, unde va fi realizată o campanie mai amplă de vaccinare începând din toamnă.

 

Dezvoltarea vaccinurilor necesită cel puțin trei faze de mai multe luni ca durată (în care este inoculat unor grupuri și comunități tot mai ample în căutarea unor eventuale efecte secundare), un proces care poate dura câțiva ani.

OMS a anunțat că va trece cel puțin un an și jumătate până va obține un vaccin împotriva COVID-19, deși progresele rapide înregistrate de țări ca Rusia, SUA, China sau Marea Britanie au alimentat speranța unei reduceri a acestei perioade, în contextul unei pandemii care este departe de a fi depășită.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău