OMS: Peste 100 de atacuri confirmate împotriva serviciilor de sănătate din Ucraina

  • 08 Aprilie 2022 15:56
OMS: Peste 100 de atacuri confirmate împotriva serviciilor de sănătate din Ucraina

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat joi peste 100 de atacuri asupra serviciilor de sănătate din Ucraina și a cerut acces umanitar la orașul Mariupol, asediat de forțele ruse, notează AFP, citată de Agerpres.

„Până în prezent, OMS a verificat 103 atacuri asupra serviciilor de sănătate, cu 73 de persoane ucise și 51 rănite, printre care lucrători din domeniul sănătății și pacienți”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă, calificând acest bilanț ca fiind „sumbru”.

Dintre atacurile confirmate, 89 au lovit unități sanitare și majoritatea celorlalte servicii de transport, în special ambulanțe.

„Suntem revoltați de atacurile continue asupra serviciilor de sănătate”, a insistat șeful OMS, adăugând că acestea constituie „o încălcare a dreptului umanitar internațional”.

Vorbind la o conferință de presă anterioară din Lviv, în vestul Ucrainei, directorul filialei europene a OMS, Hans Kluge, a deplâns că unele zone lovite rămân în afara accesului la ajutor sanitar.

„OMS a fost capabilă să livreze material permițând salvarea de vieți în multe zone lovite, dar este adevărat că unele rămân foarte dificile”, a recunoscut el.

„Consider că prioritatea, în mod clar, este Mariupol”, a spus el.

Armata rusă și aliații săi separatiști asediază orașul de săptămâni întregi și se confruntă cu o rezistență ucraineană înverșunată.

Situația umanitară de acolo este catastrofală, potrivit ambelor părți, iar orașul în mare măsură în ruine, cu o mare îngrijorare privind soarta civililor din această localitate cu peste 400.000 de locuitori înainte de invazia rusă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a acuzat miercuri Rusia că blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde „miile” de victime.

Până în prezent, OMS „a reușit să livreze 185 de tone de consumabile medicale în zonele cele mai lovite ale țării, ajungând la jumătate de milion de persoane”, a informat Hans Kluge.

El a mai menționat că „50% dintre farmaciile ucrainene sunt presupuse închise și 1.000 de unități sanitare sunt în apropierea zonelor de conflict sau a zonelor de control modificate”.

Hans Kluge a subliniat, de asemenea, că atacurile asupra serviciilor de sănătate constituie o „încălcare clară a dreptului umanitar internațional”, dar a adăugat că OMS nu a atribuit direct responsabilitatea pentru aceste atacuri, subliniind că „nu are mandat” pentru a face acest lucru.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău