OMS: O legătură între vaccinul AstraZeneca și formarea de cheaguri sangvine este plauzibilă, dar nu confirmată

  • 08 Aprilie 2021 08:19
OMS: O legătură între vaccinul AstraZeneca și formarea de cheaguri sangvine este plauzibilă, dar nu confirmată

Specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății spun că o legătură între vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge este „plauzibilă, dar nu confirmată”, după ce Agenția Europeană a Medicamentului a concluzionat că există o astfel de legătură cauzală.

„Sunt necesare studii specializate pentru a înțelege pe deplin relația potențială dintre vaccinare și posibili factori de risc”, au declarat specialiștii OMS în domeniul vaccinurilor într-un comunicat, conform Agerpres. De asemenea, ei subliniază că aceste fenomene „deși îngrijorătoare, sunt foarte rare”.

Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat, miercuri, că a găsit o potențială legătură între vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva noului coronavirus și probleme rare de coagulare a sângelui la adulții care au fost imunizați cu acest ser. Cu toate acestea, agenția europeană subliniază faptul că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în fața riscurilor medicale.

EMA a precizat totodată că nu a identificat niciun factor de risc specific pentru vaccinul AstraZeneca, estimând că o explicație plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri sangvine ar putea fi un răspuns imun. De asemenea, EMA a precizat că apariția cheagurilor de sânge ar trebui să apară în prospectul vaccinului ca efect secundar foarte rar.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău